Háttérkormányzás: jobbikos nyomásgyakorlás után menekülhet meg a Planetárium

Talán egyszer újra kinyithat.

Június közepén kellett bezárni a népligeti Planetáriumot, mert az épület olyan rossz állapotba került, hogy fenntartását nem lehetett tovább folytatni. Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő a bezárás napján tartott is egy sajtótájékoztatót arról, hogy a kormányzati támogatás megtagadása nagy hiba volt, és mielőbb pénzre volna szükség.

Emellett érvelt már májusban is, amikor írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Levelére azonban Rétvári Bence államtitkár némileg kitérő választ adott, és azzal próbálta levédeni a magukat, hogy a terület nem csak az államé, és amíg ez így van, értéknövelő beruházást nem végezhetnek. Nem meglepő, hogy a jobbikos politikus által benyújtott költségvetési módosító javaslatot is leszavazták: ebben nem csak a Planetárium felújítása, hanem az eszközök modernizálása is szerepelt.

Kepli Lajos körülbelül hárommilliárd forintra becsülte azt a keretet, amiből a régi tudományos intézmény megújulhatna, és szerinte ennek szükségét az évente százezer fő feletti látogatói szám is bizonyítja.

Most pedig úgy tűnik, a kormány végül mégis hajlandó lehet áldozni erre a felújításra. A legfrissebb Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározat szerint legalábbis a kormány egyetért a TIT Budapesti Planetárium épülete felújításának szükségességével, és az előkészítési fázisokra 50 millió forint forrást biztosít 2018. augusztus 31-i határidővel. Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz utána.

Kepli Lajos megkeresésünkre azt mondta, a mostani 50 millió forint és a korábbi 96 millió forint is csak a lélegeztetőgépen tartáshoz elég, az intézmény megmentéséhez viszont már nem. Mindenesetre a jobbikos képviselőnek így is örömére szolgál, hogy

„sikerült ismét ellenzékből kormányozva legalább azt elérni, hogy a további állapotromlás megállításra kerüljön”.

Közölte, hogy a Jobbik kormányra kerülve kiemelt figyelmet fog fordítani a tudományos ismereteket átadó intézmények magas színvonalra emelésére.