Ian Bremmer: Magyarország vesztes

Heti gyorselemzés.

Bremmer a Soros Györggyel kapcsolatos nemzeti konzultáció miatt sorolta a vesztes csoportba Magyarországot. Írása szerint félrevezető, ocsmány kérdéseket tesznek fel az embereknek.

Velünk szemben Lengyelországot ítéli győztesnek. Az ország egészségügyi minisztere egy videóban a nyulakat hozta példának az utódnemzésre, üzenve az állampolgároknak, hogy a születési ráta növelésére lenne szükség.

A többi vesztes és nyertes

A váratlan látogatások versenyét Emmanuel Macron nyerte. A francia elnök minden előzetes egyeztetés nélkül csütörtök reggel úgy döntött, hogy Szaúd-Arábia koronahercegével szeretne tárgyalni személyesen, ezért már aznap éjszaka Rijádba utazott. A téma Irán és a jemeni háború volt.

A vesztes Donald Trump, aki az Észak- és Dél-Korea határán húzódó demilitarizált zónába látogatott volna, de a sűrű köd miatt helikoptere nem tudott leszállni.

A vezetők közül Mohammad bin Salmant, a szaúdi trónörököst tartja nyertesnek, aki antikorrupciós hadjárat címszava alatt számos riválisától megszabadult a királyi családban. A vesztes Theresa May, brit miniszterelnök asszony, aki két miniszterét is elveszítette rövid időn belül.

Először lemondott Michael Fallon védelmi miniszter a zaklatási vádak miatt. Később távozott Priti Patel, a nemzetközi fejlesztésekért felelős tárca vezetője is. Az ő indoka az volt, hogy nyáron egyeztetés és engedély nélkül tárgyalt magasrangú izraeli vezetőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

Ian Bremmer további nyertesei és vesztesei itt olvashatók: