Ha szívrohamos emberen akar segíteni, szívmasszázzsal kezdjen, ne lélegeztetéssel!

Sokkal többen - kétszer, háromszor annyian -  élhetik túl a szívrohamot, ha azonnal megkezdődik az újraélesztésük - közölte az Amerikai Szívszövetség (AHA), amely a héten hozta nyilvánosságra frissített iránymutatását az újraélesztéssel kapcsolatban.

Az AHA szerint a járókelők vagy szemtanúk azonnali segítsége

megduplázza vagy megtriplázza a túlélési esélyét

azoknak, akik kórházon kívül kapnak szívrohamot. A statisztika alapján a kórházon kívül szívrohamot szenvedők 90 százaléka hal meg.

A szervezet frissített iránymutatása kiemelte: különösen fontos faktor a túlélési esélyek növelésében, hogy amikor valaki szemtanúja lesz annak, hogy egy ember vélhetőleg szívroham következtében összeesik,

haladéktalanul kezdje meg a mellkasi kompressziót.

Ebben pedig kulcsszerepe lehet a diszpécsernek, aki telefonon keresztül azonnal irányíthatja az újraélesztést.

A felnőttek esetében az életet az első percekben

a keringetés menti meg, nem a lélegeztetés - emelte ki Karl Kern,

az AHA szív- és érrendszeri sürgősségi ellátási bizottságának elnöke.

A telefonon irányító diszpécser nemcsak a tapasztalatlan járókelőnek segíthet az újraélesztésben, hanem az esetleg az újraélesztésben járatos embereknek is segíthet abban, hogy a stresszes helyzet ellenére a legjobban hajtsák végre a tanultakat.
  
Az Egyesült Államokban évente több mint 7000 gyermek hal meg kórházon kívül bekövetkező szívroham következtében. Halálukat a legtöbb esetben az oxigénhiány okozza, így a szívszövetség frissített ajánlásában kiemeli

a gyermekek esetében a mellkasi kompresszió és a lélegeztetés együttes alkalmazásának fontosságát

a páciensek túlélési esélyének növelésére. 

 Az Amerikai Szívszövetség 1966 óta adja ki iránymutatását, amely alapján évente több mint 22 millió embert készítenek fel a szívroham esetén alkalmazható újraélesztésre és elsősegélynyújtásra. Az iránymutatót korábban ötévente frissítették, ettől az évtől kezdve azonban évente fogják, mivel fontosnak tartják a kutatások legfrissebb eredményeinek beépítését.

Forrás
MTI
Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.