Irán nem csak betartja az atomalkut, de még a megengedett mennyiségnél is kevesebbet tárol

Szóljatok Trumpnak.

A dokumentum a november 5-i helyzetet ismerteti,  ezerint Irán alacsony dúsítású uránból az egyezményben maximálisan megengedett közel 202,8 kilogramm helyett, jóval kevesebb mennyiséget, vagyis 96,7 kilogrammot tart raktáron. Ennek dúsítottsága pedig nem haladja meg a 3,67 százalékos küszöbértéket. Teherán ugyanis kötelezte magát, hogy legfeljebb 3,5 százalékos dúsítású uránt állít elő, amely polgári célokra éppen elegendő, míg a magas dúsítású uránt már nukleáris fegyverek előállításához is fel lehet használni.

A dokumentum szerint emellett Teherán betartotta a nehézvíz készleteire vonatkozó korlátozásokat is, a folyadék segítségével ugyanis reaktorokban atomfegyverekhez való plutóniumot is elő lehet állítani. A jelentés megjegyzi, hogy a 114,4 tonnás készlet alatta marad a megállapodásban elfogadott 130 tonnás limitnek.

A NAÜ jelentésében kiemelte, hogy munkatársai minden releváns iráni létesítményhez hozzáférhettek vizsgálataik lefolytatásához.

Ez volt a NAÜ első jelentése, mióta Donald Trump amerikai elnök, aki a valaha kötött legrosszabb alkunak nevezte az Irán és az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország, Franciaország, Kína létrejött megállapodást, október elején nem igazolta, hogy Teherán tartja magát az atomalkuhoz, s ezzel a kongresszusra bízta annak eldöntését, hogy az Egyesült Államok részese maradjon-e a megállapodásnak. Az atomalkuban részes más államok vezetői ugynakkor támogatásukról biztosították az egyezményt.

Az iszlám köztársaság atomprogramja korlátozására 2015-ben vállalt kötelezettséget az ellene életbe léptetett szankciók feloldásáért cserébe.

Trump nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak jelenlegi formáját

A Fehér Házból valamennyi televíziós csatorna által élőben közvetített beszédében Donald Trump bejelentette: nem hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut. Az elnök arra hivatkozott: Teherán nem tartja be a megállapodás "szellemiségét". Leszögezte: amennyiben a kongresszus nem támogatja az új stratégiát, felmondja az Egyesült Államok részvételét a többhatalmi megállapodásban.