Ellentámadásba ment az Iszlám Állam

A jelentés szerint a várost szerdán elfoglaló Hezbollah libanoni mozgalmat és az iraki Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) milíciát meglepetésként érte a város szívében lévő rejtett alagutakból kiözönlő dzsihadisták támadása. 
   
Egy törzsi vezető arról számolt be, hogy a szélsőséges szunnita IÁ először öngyilkos merénylőket és rakétákat vetett be a győzelmi mámorban úszó síita fegyveresek ellen, akik meg voltak győződve arról, hogy megtisztították a várost ellenségeiktől. 
   
Abu-Kemál elfoglalását szerdán jelentették be, csütörtökön a szíriai hadsereg pedig már az IÁ felett aratott teljes győzelmét hangoztatta.
   
A város elleni offenzívát vezető Hezbollah és a Hasd es-Saabi az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint is súlyos veszteségeket szenvedtek. 
   
Az IÁ ellentámadása nem vasárnap vette kezdetét, a város irányításáért péntek óta harcoltak a szemben álló felek. A szíriai háborúban Irán és a Hezbollah mellet ugyancsak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország válaszul bombázni kezdte a várost. Az OSDH és helyiek szerint mintegy 50 civil, főként nők és gyerekek vesztették életüket az orosz légierő péntek óta tartó, vasárnap fokozódott csapásaiban. 
   
Az Abu-Kemálban elszenvedett vereség megtorlásaként az iráni támogatású síiták tüzérséggel támadták a várostól keletre fekvő falvakat, ahova abu-kemáli lakosok menekültek a harcok elől. 
   
Helyiek állítása szerint egy légicsapás Szukaríja településen harminc polgári lakost ölt meg. Az Eufrátesz partjához közeli Márásida és Szúsza falvakat is bombázták. Szemtanúk állítása szerint a folyón átkelni próbáló civilek százait sem kímélték a légicsapások.
   
A Reuters arra nem tért ki, hogy az említett falvak melyik harcoló fél ellenőrzése alá tartoznak, de más források szerint az IÁ kezén vannak.
   
Megfigyelők a légi támadásokat az orosz légierőnek tulajdonítják. Katonai szakértők szerint Oroszország - nem törődve annak árával - a lehető leggyorsabban akarja elérni a győzelmet. 
   
Az IÁ főleg tavaly óta jelentős területeket vesztett Szíriában és Irakban, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhatott magáénak. Idén november elején az Iszlám Állam ellenőrzése alatt már csak a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál egy része, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, és az e városokat övező néhány sivatagi település maradt.