Jogszerűtlenül történt a Népszabadság bezárása

Ítélet.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított eljárást. A bíróság ítélete szerint a Mediaworks nem biztosította a munkavállalók képviseletét a társaság felügyelőbizottságában - írja a HVG. Ez a testület döntött a Népszabadság megszüntetéséről.

A TASZ közleménye szerint Danó Annát 2016 júniusában választották meg arra a feladatra, hogy küldöttként képviselje a munkavállalókat a Mediaworks felügyelőbizottságában. A cég viszont úgy döntött, hogy ezt nem teszi lehetővé, a bíróság szerint így jogszerűtlen volt a testület működése.

Ez a jogsértő helyzet akkor is fennállt, amikor döntöttek a napilap megszüntetéséről, tehát a döntést egy jogellenesen működő testület hozta. A Mediaworks szerint a cég átalakulása után megszűnt az üzemi tanács, ezzel együtt a munkavállalók képviseleti jogosultsága is. Ezt az érvelést a cégbíróság nem fogadta el, szerintük az üzemi tanács jogszerűen működött tovább, ezért Danó Annának is részt kellett volna vennie az ülésen, a munkavállalók képviseletében.