A magyar nők kétharmada már volt zaklatás áldozata

Felmérés.

A Závecz Research készített felmérést az Indexnek arról, hogy mennyire jellemzőek a szexuális zaklatások, visszaélések Magyarországon. Ezer embert kérdeztek arról, hogy voltak-e már elszenvedői ilyen jellegű közeledésnek.

A nők kétharmadát már érte valamilyen szintű zaklatás. Több mint egyharmadukkal előfordult, hogy olyan szexuális tartalmú megjegyzést kapott, amit nem tartott helyénvalónak.

A férfiak fele is érintettnek vallotta magát. A fizikai bántalmazásoknak többségében a férfiak az elszenvedői. 27 százalékukat már verték meg, a nőknél ez a szám 12 százalék. A telefonos, internetes zaklatás, leskelődés, követés, beszólogatás, molesztálás a nőket érinti nagyobb számban.

A nők 8 százaléka azt válaszolta, hogy zaklatták már szexuálisan. Egyharmadukat olyan ember, akitől függött a jövőjük, például tanár, vagy főnök. Egyharmadukat hierarchikus viszony nélküli ismerős, további egyharmadukat ismeretlen személy. Az érintettek egyharmada senkinek nem beszélt arról, hogy mi történt vele.

A felmérés arra is rámutatott, hogy nem lehet behatárolni a zaklatók körét. Minden társadalmi rétegben előfordulhat, alacsony képzettségűek és magas státuszúak is viselkedhetnek így.