fotó: Béli Balázs / Alfahír
2017. 11. 14. 10:32

Ezt se hallottuk még! Az államtitkár szerint Simicska Lajos adta ki a feladatot, hogy ígérgessenek a szociális munkásoknak

Nem akármilyen választ adott Rétvári Bence a szociális ágazatban dolgozók helyzetét firtató Dúró Dóra kérdésére: az államtitkár szerint Simicska Lajos adta ki a feladatot, hogy a Jobbik "ígérgessen" a dolgozóknak.

Még senki sem gondolta, hogy ez lesz a vége, amikor Dúró Dóra napirend előtti felszólalásra jelentkezett kedden.

A legerősebb ellenzéki párt szakpolitikusa emlékeztetett, Orbán Viktor 2010-ben még "haladéktalan béremelést" ígért, ehelyett csak egy bármikor elvehető pótlékot kaptak a szociális szféra dolgozói.

Dúró Dóra felhívta képviselőtársai figyelmét:

a KSH adatai szerint egy szociális munkás átlagfizetése bruttó 180.800 forint(!!!),

ami - szintén a statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva - alacsonyabb, mint sok területen a segédmunkások havi keresete. A jobbikos képviselő megpróbálta lefordítani mindezt a fideszesek nyelvére: annyit költ az Orbán-kormány jelenleg a szociális ágazat fejlesztésére, amennyivel Mészáros Lőrinc vagyona egy év alatt gyarapodik.

"Önöknek ennyit ér a teljes szociális ágazat?"

- fogalmazott.

A Jobbik eddigi bérfelzárkóztatásra vonatkozó javaslatait a kormánypárti képviselők lesöpörték az asztalról, most egy több pontból álló csomaggal készültek, amelyben szerepel a pótlék beépítése az illetménybe, az életpályamodell, a nyugdíjkorrekció, az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint a szupervízió bevezetése is.

És akkor megszólalt Rétvári Bence államtitkár is. Az államtitkár szerint a Jobbik csak a választások előtt 5 hónappal vette észre, hogy vannak szociális dolgozók, és most is csak azért, mert Simicska Lajos kiadta a feladatot, hogy ígérgetni kell, de mindenki tudja, hogy ez csak a Simicska-féle kampánygépezet része.

Erre nehéz mit mondani, inkább olvassák el ezt a cikket:

Undorító! Így toltak ki a szociális dolgozókkal, akik előtt elhúzták a mézesmadzagot

A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete (SZMDSZ) tavaly december elsején közzétette az illetékes minisztérium által elkészített bértáblát. Tehát azokat a számokat amelyek megmutatják, hogy a garantált bérminimum növekedése miatt elvileg mennyivel lesz több a szociális ágazatban dolgozók fizetése. Ez az adatsor pislákoló fényként reményt adott a méltatlanul alulfizetett szakma elhivatott képviselőinek.