Honvédő harc helyett honféltő bizalmatlanság: akkor sem bízunk a Fideszben, ha jönnek a migránsok

Hiába a milliárdos reklámkampány, az emberek már nem hisznek el mindent.

A kormány minden lehetséges fronton igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy valójában nem a Jobbik ellopott határvédő javaslatait hajtják végre saját név alatt, hanem tényleg önálló gondolkodásuk és hazaszeretetük eredménye a határzár, és a határozott bevándorláspolitika.

Ugyanakkor hiába költenek el adómilliárdokat csak az erről szóló reklámokra, a valóság az, hogy az emberek egyáltalán nem hisznek nekik.

Hogy miért mondjuk ezt?

Mert emlékezzünk csak, mi történt Kömlőn mindenszentek napján: a helyiek migránsoknak nézték a temetőbe látogató távoli rokonokat, és a polgármestert, majd a rendőröket riasztották, hogy tegyenek valamit. Pedig a kormány és minden hozzá köthető sajtótermék arról harsog, hogy a határok meg vannak védve.

Ha pedig meg vannak védve, nyilván nem jelenhetnek meg csak úgy migránscsoportok egyik falu temetőjében sem. Ez nem jelent mást, mint hogy tombol a bizalmatlanság a kormánnyal szemben.

De tombolt a bizalmatlanság Őcsényben is, ahol egy panziótulajdonos kínált jótékonysági célból szállást néhány napra migráns családoknak. Ezek a migránsok oltalmazotti státuszúak voltak, tehát a magyar állam ellenőrzése szerint elvileg valóban ártatlan civilek, akik a halál elől menekültek, és hazánkban új otthonra lelhettek. A helyiek mégsem bíztak meg a kormányban, sem abban, hogy tényleg ellenőrzött emberekről van szó, és

fellázadtak az ötlettel szemben, aminek végén még a polgármester is lemondásra kényszerült.

Mi több, Esztergályhorvátiban a helyiek önkormányzati rendelettel próbálták előírni, hogy migránsoknak csak oltási könyv felmutatása ellenében adjanak ki szállást a helyi panziók. Pedig Magyarországon minden bevándorló orvosi vizsgálaton esik át, tehát elvileg nem terjeszthetnek semmilyen fertőzést sem. A helyiek mégsem bíztak meg a kormányban, sem pedig abban, hogy megfelelően ellenőrizték a migránsokat, akiket –milyen érdekes- mégis beengedtek a szigorúan védett határkerítés belső felére.

Ahogyan legutóbb Perbálon sem hittek nekik: három Srí Lanka-i egyetemista ugyanis vízummal, teljesen legálisan látogatott önkénteskedni Magyarországra, de az egyik első élményük az volt, hogy rendőröket hívtak rájuk, mondván: ők bizonyára illegális migránsok. A helyzet az iratok bemutatásával gyorsan tisztázódott, de az ügy ettől még egyértelmű bizonyítéka volt a Fidesz-kormánnyal szembeni totális bizalmatlanságnak.

Mert a pénz nem minden

Az országszerte tapasztalható félelem tehát érdekes visszacsatolást adott a kormánypropagandának: egyrészt sikerült elérni, hogy az is a migrációtól rettegjen, aki egyébként falusi emberként egyáltalán nincs olyan lokális „célpontban”, mint egy kerületi gettókat kerülgető nagyvárosi ember.

Másrészt viszont elképesztő pontossággal rajzolódik ki az a bizalmatlanság is, ami mára általános viszonnyá vált a választók és a kormány között: az emberek annyiszor csalódtak a kormányban, annyi átverésen vannak túl, hogy már a sikersztorikat sem hiszik el, akárhány milliárdért is hirdessék.