2017. 11. 14. 10:01
MTI nyomán

Megháromszorozódott a cukorbeteg gyerekek száma Magyarországon

Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 állami hírcsatornán.

A főorvos a Diabétesz világnapon elmondta, fontos megkülönböztetni a gyermekeket és a felnőtteket (2-es típusú) érintő cukorbetegséget, hiszen

a gyerekek esetében autoimmun, s nem táplálkozással összefüggő betegségről van szó.

Az elmúlt 20 évben a gyermekek körében még nagyobb arányban jelent meg a cukorbetegség, mint a felnőtteknél; az utóbbiak száma megduplázódott az eltelt évtizedek alatt.

Ma Magyarországon 750 ezer diabéteszes betegről tudnak.

Hozzátette, míg a felnőttkorban kialakuló betegség hátterében általában az elhízás áll, a gyermekeket érintő diabétesz arányának növekedése mögötti okokat egyelőre nem sikerült feltárnia az orvostudománynak, de mindenképpen valamilyen külső tényezőről van szó.

Számos megoldás létezik, például:

"Nekem az evés élvezet!"

(Zárójelben: a csülökkel kapcsolatos kiszólások miattam vannak. Ugyanis, amikor beléptem Iklódi Dóra konyhájába, egyből jeleztem, nem árulok zsákbamacskát: a szerkesztőség melletti étteremben a héten három alkalommal volt csülök a menüben - pörkölt és Pékné formájában -, és én mindháromszor ettem is belőle. Szóval, így csináljon nekem főzeléket!)