2017. 11. 14. 09:18

Ajjaj! A homo brüsszelicusok meg fogják vizsgálni, miért drágulnak a közbeszerzéseink

Több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok, mert azok ott, Brüsszelben nem értik meg, hogy miért drágulnak meg időközben ezek az ügyletek.

Durván megdrágult közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei - írta a 24.hu.

Az auditoroknak például furcsa, hogy

  • 39 milliárdról 60 milliárdra drágult a 3-as metró felújítása;
  • 55,5 milliárdról 72,4 milliárdra növekedett a dél-balatoni vasútprojekt (ennek Mészáros Lőrinc is örült).

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudja a 24.hu, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

Ez pedig ezer milliárd forint.

Cikkünk megjelenését követően reagált a Miniszterelnökség is:

Nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság 3-as kategóriába sorolta volna a FAIR rendszert.  Az idei uniós elszámolási rendszerben  már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül.  Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük.

A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az IT rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat.  Ez alapján elmondható, hogy a  hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is.

Az EUTAF nem vizsgálta a jelenlegi lehívási folyamatban a számlák megfelelőségét, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat)  összeállításának folyamatát (ellenőrzési nyomvonal) vizsgálta. Ennek részeként a  korábbi fejlesztési igényeik megvalósítását ellenőrizte (korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett pl. a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével kapcsolatban).

Továbbá: ha a Bizottság nem találná megfelelőnek az IT rendszer működését, akkor nem utalt volna pénzt a tagállam számára; az EUTAF átengedte a költségnyilatkozatokat, ami azt jelenti, hogy az általa korábban jelzett hiányosságokat megoldották.