2017. 11. 14. 14:45

Jó hír a szakgimnáziumba járóknak: változnak a szabályok

Bár a kormány nem fogadta el a diákok és a szakmai szervezetek követeléseit, hogy ne kötelező, hanem választható legyen az ágazati szakmai érettségi, mégis változtatnak a szakgimnáziumi végzés szabályain - adta hírül a Népszava.

A változtatás értelmében a 2016-ban bevezetett mellék-szakképesítés vizsgát válaszhatóvá tennék. A lap cikke szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne növekedjen a tanulók érettségi vizsgával összefüggő terhelése, a mellék-szakképesítés ne legyen kötelező része az ágazati szakmai érettségi vizsgának.

A változással kapcsolatban Dúró Dóra, a Jobbik szakpolitikusa elmondta: örül, hogy enyhítenek a szabályokon, melyek megnehezítették a diákok életét, hátrányba hozták a szakgimnáziumba járókat azokkal szemben, akik gimnáziumba jártak, hiszen nekik legalább hat tárgyra kellett felkészülniük. A politikus szerint további olyan lépésekre lenne szükség, hogy a szakképzésből is be lehessen kerülni a felsőoktatásba. Dúdó Dóra hangsúlyozta: növekedett a lemorzsoldás, ennek vissza kell szorulnia.