Az Afrikai Unió demokratikus megoldást sürget Zimbabwéban

Moussa Faki Mahamat, az AU titkárságként működő szervének elnöke szerint szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket Hararéban.

Időközben António Guterres, az ENSZ főtitkára nyugalomra és önmérsékletre szólította fel a zimbabweieket.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője közölte: Guterres is követi a fejleményeket a dél-afrikai államban, nyugalomra, erőszakmentességre, illetve az alapvető jogok, köztük a szólás és gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólított fel.

A zimbabwei hadsereg szerdán jelentette be, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélos járművek kedden lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat. A katonák azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak, s akciójukkal a 93 éves Mugabe köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel.

A zimbabwei hadsereg átvette a hatalmat, de a puccsot tagadja

A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy a helyzet Zimbabwéban visszatér a "normális" kerékvágásba. A Reuters szerint tisztelettel beszéltek az államfőről, a fegyveres erők főparancsnokának és őméltóságának nevezték.