Jobbik: a magasabb bérekért, meg kell erősíteni a kisvállalkozásokat

A párt most bejelentett javaslatai a béruniós kezdeményezés megalapozását jelentik.

"A béruniós tervnek a megalapozását jelentik a most bejelentett intézkedések"

- szögezte le a Jobbik frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Volner János ismertette: kisebb részekre bontanák a nagy állami tendereket azért, hogy ne csak a "kormányközeli oligarchák" és a velük együttműködő külföldi partnercégek részesedjenek azokból, hanem a kisvállalkozók közvetlenül is szerződhessenek az állami megrendelővel. Ezt azért tartja fontosnak, mert értékelése szerint a kisvállalkozók ma a kifizetési lista alján vannak.

A jobbikos politikus azt is javasolta, hogy a cégek online is bejelenthessék munkavállalóikat.

A hatóságoknak át kell kapcsolni 21. századi üzemmódba

- jelentette ki.

Volner János azt is sürgette, hogy az online pénztárgépeknél legyen lehetőség ingyenes adatátvitelre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig biztosítson a vállalkozásoknak olyan felületet, ahol számlázni lehet.

Kitért arra is, hogy

az uniós támogatások jelentős részét a kis- és középvállalkozókhoz (kkv) irányítaná.

Jelenleg azt látja, hogy soha annyit nem kaszált a Strabag és néhány hasonló multi mint jelenleg, miközben a kicsik reménytelennek érzik, hogy forráshoz jussanak - fogalmazta meg.

A frakcióvezető elmondta, a közbeszerzési rendszert úgy alakítaná át, hogy az a kkv-k számára az eddigieknél kedvezőbb legyen, emellett felállítana egy olyan állami projektmenedzsment szervezetet, amely be tudja vonni helyben a kisebb vállalkozásokat a közbeszerzések teljesítésébe.

Fontosnak nevezte, hogy a Jobbik tervez a növekedési hitelprogramhoz (nhp) hasonló programot, de célzottak a kisvállalkozásoknak és új hitelként folyósítanák azt. Volner János szerint ugyanis a jegybank az nhp első két pillérében kiosztott 701 milliárd forintot és ebből mindössze 18 milliárd jutott a 10 fősnél kisebb vállalkozásokhoz.