Most épp Mészáros Lőrinc öccse nyert közbeszerzést

Vasúti karbantartó járműveket szállíthat a GySEV-nek.

Egy 5,5 millió euró (kb. 1,7 milliárd forint) értékű közbeszerzésen lett nyertes Mészáros Lőrinc testvérének, Jánosnak cége, az Agro-Felcsút Kft. A tender értelmében a felcsúti gázszerelő-polgármester öccsének cége a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nek szállíthat vasúti karbantartó és szerelő járműveket. Jelesül egy darab felsővezeték-szerelő járművet, egy darab univerzális járművet és három darab vasúti pótkocsit adhat el a cégnek.

A pályázati kiírásban eredetileg 4,25 (1,3 milliárd forint) millió euró érték volt megadva, Mészáros Lőrinc öccsének cége ehhez képest nyújtott be magasabb ajánlatot, de így is megelőzte a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.-t és a német ROBEL Bahnbaumascinen GmbH-t. Az Agro-Felcsút Kft. az október 27-én aláírt közbeszerzési szerződés lebonyolítása kapcsán alvállalkozókat fog igénybe venni a kiajánlott járművek szállítása, gyártása, üzembe helyezése, a próbák, kapcsolódó dokumentációk elkészítése, személyzet oktatása, szükséges szoftverek szoftverkövetése, adott feltétfüzetben meghatározott karbantartási szolgáltatások kapcsán.

A 2010. november végén alakult vállalkozásnak jól megy sora, hiszen 2012-ben még csak 277 milliós forgalma és kb. 10 milliós adózás előtti nyeresége volt, a bevétel 2015-re megháromszorozódott (855 millió forint), adózás előtti profitja pedig csaknem kilencszeresére ugrott (85,6 millió forint). 2016 ugyancsak sikeres év volt, 1,6 milliárd forint forgalom mellett 140 millió forintra nőtt az adózás előtti eredmény.

Az Agro-Felcsút Kft. 2016-ban az éves beszámoló kiegészítő mellékletének adatai szerint 43,5 millió forint személyi jellegű ráfordítást számolt el (ez a bruttó munkabér a munkaadót terhelő járulékokkal együtt) 18 főnyi alkalmazott számára, azaz a havi bruttó átlagkereset 157 ezer (nettó 104 ezer) forint körül alakulhatott. Mészáros Lőrinc öccse eddig két alkalommal vett ki osztalékot a teljes egészében az ő tulajdonában álló cégből: 2014-ben 10, tavaly pedig 60 millió forintot szavazott meg magának.

A kereszténydemokraták szerint semmi gond azzal, ha Mészáros egy pénzmosással vádolt baloldalival bizniszel

Tegnap Budai Gyula egykori elszámoltatási biztosnál érdeklődtünk, mi a véleményük arról, hogy az Orbán Viktor strómanjaként is ismert Mészáros Lőrinc 2,3 milliárdos közbeszerzést nyert el konzorciumban egy olyan céggel, melynek többségi tulajdonosát, a baloldali kötődésű Dunai Györgyöt pénzmosással és hűtlen kezeléssel vádolják.