Túl a köztévén: Kárpátalján adományozott a szegény magyaroknak a Jobbik

Kárpátalján belül hol és milyen formában próbáltak segíteni?

Minczér Gábor munkatársammal több helyen jártunk. Fertősalmáson a Napsugár Óvodát látogattuk meg, 100 ezer forint értékben tudtunk átadni tartós élelmiszert az óvoda vezetőjének. Onnan Nagypaládra vezetett az utunk, egészen pontosan a Nagypaládi Művészeti Iskolába. Az iskola közel 100 ezer forint értékben kapott irodai eszközöket, például nyomtatót, vagy éppen CD lejátszót.



A Zán Fábián Sándor püspök úr által vezetett mezővári Nefelejcs Rehabilitációs Központ ugyancsak 100 ezer forint értékben kapott tartós élelmiszereket. Az intézetről tudni kell, hogy magyar családok értelmileg, fizikailag sérült gyermekeivel foglalkoznak.

Mezőváriban a Nyírfácska Bölcsödének is 100 ezer forint értékű tartós élelmiszert tudtunk átadni.

Milyen tapasztalatokra tettek szert a látogatás során?

Továbbra is a legnagyobb problémát a rendkívül alacsony fizetések okozzák. Egy polgármester például 43 ezer forint körül keres. Egy 25 éve a pályán lévő tanár 20 ezer forintot vihet haza. A nyugdíj átlagosan 12 ezer forint körül mozog, miközben az árak a csonkaországival megegyezőek. Beköszöntött a tél, fűteni ott is kell, napokig tudnám részletezni, nagyon kell a segítség!

Kárpátalja a nyilatkozatok szerint a kormányzati figyelem fókuszában van, ez sem jelent megoldást?

A szándékot nem vitatom, de a támogatások számos esetben el sem jutnak a kárpátaljai magyarokhoz. És most nem akarok az olyan példáknál leragadni, hogy miért kell nekünk súlyos milliárdokkal a "Niger és Benue folyók vízelvezetéséről és üledékének állapotáról szóló tanulmány elkészítését" támogatnunk, ha egyrészt a sajátjainknak is égetően szüksége van minden segítségre, ráadásul a szomszédba küldött pénzek is elakadnak.

A konkrét kérdésre válaszolva: a Magyarország által küldött fizetéskiegészítő támogatások késnek, van, ahol ezt január óta nem kapták meg. Lehet, hogy a Magyar Állam már átutalta az összegeket, de az ukránok visszatartják a pénzt. Van olyan intézmény, ahol már hónapok óta nem kaptak fizetést az ott dolgozók. Nem lehet szavakkal visszaadni a helyzet súlyosságát.

Kiket kívánnak legközelebb támogatni? Folytatódik a "kárpátaljai misszió", vagy most ismételten a honi rászorultak számíthatnak a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány segítségére?

Köszönöm a kérdést, máris megragadnám az alkalmat egy félreértés eloszlatására. A kárpátaljai magyarokat nem az itthoni beteg gyermekek kárára támogatjuk, ahogy természetesen ennek a fordítottja sem igaz. Folyamatosan juttatjuk el a támogatásokat belföldön és az elszakított területen is. Utóbbi kapcsán a szállítás költségesebb, ezért a hatékonyság érdekében csak nagyobb mennyiségű adománnyal indulunk útnak. Összességében elmondhatom, hogy igyekszünk minden hozzánk fordulónak segíteni.

Ezúton is köszönöm mindazon magánszemélyeknek a felajánlását, akiknek az önzetlensége által ki tudtuk egészíteni a kárpátaljai magyarok megsegítéséhez rendelkezésre állt keretet.​

K.P.