Ez szép! Öt párt is beállt a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napja mögé

A jobbikos Dúró Dóra megköszönte a támogató hozzászólásokat. 

Így lesz:

A javaslat szerint a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítanák.

Ismertetése szerint Szabó László, a Magyar Paralipiai Bizottság elnöke idén májusban a kulturális bizottság ülésén kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a magyar parasport napját. Hozzátette: emellett a javaslatban a magyar sport napja is szerepel, mert ez ugyan korábban jogilag már létezett, de egy "kettős derogáció" során kikerült a magyar jogrendszerből. Hozzátette: a Magyar diáksport napja ugyancsak évek óta létező kezdeményezés, a Magyar Diáksportszövetség sikere, amelyet most az Országgyűlés is elismerne.

A javaslat általános vitájában csütörtökön szokatlan, és példaértékű konszenzus alakult ki a magyar parlament falai között

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka kiemelte: helyes és jó, hogy többpárti egyetértés, konszenzus van a javaslatról.

Hozzátette: valóban igaz, hogy kiemelt teljesítményeket értek, érnek el a fogyatékkal élő sportolók is, akikre ugyanakkor a médiában is érdemes lenne több figyelmet fordítani. A kezdeményezést összességében jónak tartják, támogatni fogják.

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka azt mondta: a javaslat emlékeztet, figyelemfelhívó, motiválni akar. Általa egyúttal jövőt is akarnak alapozni, építeni. Szimbolikusnak nevezte az ötpárti támogatást, s kiemelte: a sportnak van egy nagyon fontos feladata, minden dimenzióban közösségépítő erő. A határozattervezet mindenki számára lehetőséget teremt az összefogásra is - hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki jelezte pártja támogatását.

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka rámutatott: a határozati javaslat egy nagyon jó kezdeményezés. Köszönetet mondott a pártoknak a támogatásáért, a javaslat teljes konszenzussal kerülhet az Országgyűlés elé. Ezek az emléknapok később stratégiai jelentőségűek lehetnek - mondta. Kitért arra, hogy a kormány szereti a sportot, jelentős forrásokat fordít rá, de számos hibával, aminek az a következménye, hogy a céllal épp ellentétes hatást érnek el. A sport és a társadalom egymástól való távolodását meg kellene állítani - vélte. Hozzátette: sok pénzt költöttek a versenysportra, s egyre kevesebbet szabadidősportra, szerinte utóbbi támogatását sokkal kiemeltebben kellene kezelni. Nem szolgálja a szabadidősportot a rengeteg stadion sem, ami épült. Megjegyezte: támogatták a mindennapos testnevelés bevezetését, de a feltételek sok helyen hiányoznak, a diákok így nem fogják a sportot megszeretni. A tao mint elgondolás nem volt rossz, a kivitelezés igen, s az érintett 400 milliárd nem a sportban hasznosult.

Varga László (MSZP) emlékeztetett, többször érveltek amellett: minden lehetséges eszközt meg kell ragadni, hogy az ép és a parasportolók hasonló feltételek mellett sportolhassanak és a díjazás is hasonló legyen. Fenntartható és valós társadalmi igényeket kiszolgáló létesítmények kellenek - hangoztatta a politikus, aki kiállt amellett, hogy a szabadidő- és tömegsport a jelenleginél nagyobb forrásokat kapjon.

Tapolczai Gergely (Fidesz) sajnálatának adott hangot Szilágyi György felszólalása miatt, mint kiemelte: a kezdeményezés pártpolitikai szempontoktól független.

Dúró Dóra zárszavában megköszönte a támogató hozzászólásokat. Jelezte, hogy Tapolczai Gergely felvetése még az előterjesztők közötti egyeztetést igényel, Varga László jutalmazásra vonatkozó észrevétele pedig már a Paralimpiai Bizottságban is felmerült, itt is konszenzusra törekszenek.