Tízből négy magyar a szexuális zaklatások áldozatait is hibáztatja

Az MSZP-közeli Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatást a szexuális zaklatásokról.

A magyarok 85%-a hallott az utóbbi időben nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyekről.

Azok kétharmada, akik hallottak róla, felháborítónak találja az ilyen ügyeket, minden hatodik megkérdezett természetesnek tartja ezeket, és nem lepődött meg.

A megkérdezettek több mint fele szerint a hatóságok nem jól kezelik ezeket az ügyeket, ezért sokan nem tesznek feljelentést.

Tíz megkérdezettből négy szerint az áldozatok is tehetnek arról, hogy zaklatás áldozati lesznek.

A válaszadók szerint elsősorban a társadalom hozzáállása az elsődleges oka annak, hogy a zaklatási ügyek nagy részének nincs jogi következménye. Sokan említették még az egyes állami intézményeket, rendőrség, ügyészség, bíróságok, valamint magukat az áldozatokat is, mint akik ezért felelősek - olvasható a kutatásban.

Azok aránya, akiket felháborítanak ezek az ügyek a nők, és a nyolc általánost végzettek körében a legmagasabb (75 és 76 százalék). Legkevésbé a férfiakat, és a diplomásakat háborítják fel a zaklatási ügyek (55 és 58 százalék), és hasonlóan ebben a két társadalmi csoportban a legmagasabb azok aránya, akik természetesnek tartják ezen ügyeket és nem lepődnek meg rajta (22 és 24 százalék).