Megjöttek az Unió ellenőrei: Lázár Jánosnak lesz dolga a következő napokban

A Miniszterelnökség az ellenőrök célkeresztjében. 

Négyszer is előfordul a Lázár János vezette Miniszterelnökség neve azon a projektlistán, amelyet az Európai Bizottság auditorai nagyítóval fognak megvizsgálni ezen a héten - írja a 24.hu.

Az ellenőrök a héten 34, uniós forrásból támogatott projektet, illetve közbeszerzést ellenőriznek a 2015-2017 közötti termésből. Arra keresik a választ, hogy megfelelő-e a magyar közbeszerzési eljárások rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha nem lesznek elégedettek, akkor megeshet, hogy felfüggesztik a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak támogatásainak a folyósítását. Ez elég nagy baj lenne, mert az összesen durván 9000 milliárd forintnyi szubvencióból eddig alig 400 milliárd forintot utalt át a Bizottság.

Az ellenőrök a Miniszterelnökség több projektjét is vizsgálják: így például közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadást (5 milliárd forint), kommunikációs tevékenységet (összesen 11,6 milliárd forint), valamint fejlesztéspolitikai intézményrendszer külső szakértői támogatása (560 millió forint).

A kancellária beszerzései közül egészen friss darab is a listára került, az a 6,5 milliárdos PR-tender, amelyet Rogán Antal propagandaminiszter szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba cégei nyertek meg - írja a lap. Az összegen kívül az is vizsgálatra érdemes, hogy rajtuk kívül más nem is jelentkezett a feladatra, az uniós ellenőrök pedig nem kedvelik az egyszereplős pályázatokat. A másik vizsgálandó PR-tender, a tavalyi 5,1 milliárdos megbízás egyik nyertese egyébként ugyancsak a Csetényi-féle Network 360 Reklámügynökség Kft. és filiáléja lett.

Az auditorok biztosan vizsgálni fogják emelett a hármas metróvonal Nagyvárad tér-Lehel tér közötti szakaszára kiírt tenderét, a Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítását, a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód-Kaposvár, a Kelenföld-Százhalombatta vonalak felújítását, az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki szakaszára kiírt pályázatot, valamint az R67 gyorsútra kiírt közbeszerzést.