2017. 11. 20. 19:15
MTI nyomán

Merkel inkább nekimenne egy új választásnak, csak ne kelljen kisebbségből kormányoznia

Angela Merkel német kancellár hétfőn bejelentette, hogy inkább nekivág egy új választásnak, mint hogy kisebbségből kelljen kormányoznia, de esze ágában sincs lemondani pártelnöki vagy kormányfői tisztségéről. A döntés mindenesetre nem az ő kezében van.

"Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat"

- nyilatkozta a sajtónak a német kancellár, majd hozzátette: a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Angela Merkel azt is hangsúlyozta, hogy bár a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek tárgyalások a "célegyenesben" fulladtak kudarcba, a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte "lehetséges lett volna", hiszen a vitatott témákban, például a bevándorlás kérdésében is sokat közeledtek az álláspontok.

Merkel azt is kifejtette, hogy "nagyon szkeptikusan" viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához,

és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani.

A patthelyzetet a legutóbbi voksoláson csúnyán elhasaló szocdemek (SPD) sem óhajtják feloldani, akik megerősítették:

semmilyen körülmények között sem hajlandók folytatni az eddigi nagykoalíciós kormányzást Merkelékkel.

Erről egyhangúlag döntöttek a párt elnökségi ülésén. Martin Schulz pártelnök a tanácskozás után azt hangoztatta, hogy a szociáldemokraták nem tartanak az előrehozott választástól, tehát ők is szívesen megméretnék magukat.

Erről azonban Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie, aki a jelek szerint hallani sem akar egy újabb, egyes becslések szerint a "szélsőjobboldalinak" bélyegzett Alternative für Deutschland (AfD) további erősödését ígérő választás kiírásáról.

Szerinte a választóktól kapott mandátumot "nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni", és bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében ő is megbeszéléseket kezd a parlamenti pártokkal, melyből csak szélsőbaloldali Die Linke és az AfD marad majd ki.

Steinmeier hozzátette, hogy megbeszélést folytat majd a többi alkotmányos szerv vezetőjével, így a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat elnökével és az alkotmánybíróság elnökével is.

Az AfD a sajtónak úgy reagált a kialakult krízisről, hogy ők örülnének annak, ha Merkel nem tudna életképes szövetséget létrehozni.

A Willkommenskultur hosszú árnyéka: a menekültkérdésbe bukhat bele Merkel

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Tegnap éjjel tizenöt órás maratoni egyeztetés után a liberális FDP csapta rá az ajtót tárgyalópartnereire, kereken kijelentve"Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni".