A rendőrség Babis mentelmi jogának a megvonását kérte

Andrej Babis, az októberi cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke és Jaroslav Faltynek alelnök mentelmi jogának megvonását kérte a cseh a rendőrség az alsóháztól. A hatóságok a két parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás felújítását tervezik, amely összefügg a Capí hnízdo (Gólyafészek) nevű szabadidő- és kongresszusi központnak nyújtott európai uniós támogatással - közölte Stepánka Zenklová rendőrségi szóvivő kedden Prágában.

A rendőrség még szeptemberben büntetőjogi eljárást kezdeményezett Babis és Faltynek ellen, akiket a hatóságok uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítanak. Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a korábbi képviselőház megvonta mentelmi jogukat, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárás megindítását. Az októberi választásokon az ANO mindkét vezetőjét újra parlamenti képviselővé választották, minek következtében a büntetőeljárást meg kellett szüntetni. A rendőrségnek az új összetételű parlamenttől, amely hivatalosan hétfőn alakult meg, ismét kérnie kell a két politikus kiadását a büntetőeljárás céljaira. Ez csak azután újítható fel, ha a parlament mindkét képviselőtől megvonja a mentelmi jogot. 

Jobbközép vezetés Prágában, a cseh Donald Trumppal az élen - de kicsoda Andrej Babiš?

Pénteken és szombaton parlamenti választásokat tartottak Csehországban, ahol Andrej Babiš jobbközép pártja, az ANO 2011 magabiztos győzelmet aratott. A politikus, aki eredendően szlovák, nem is beszéli tökéletesen a cseh nyelvet, de így is az ország második leggazdagabb emberévé vált, hamarosan kormányt alakíthat. Komoly mezőgazdasági érdekeltségei vannak Magyarországon is.

A Gólyafészek építésének éveiben, tehát 2007-ben és 2008-ban, a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében - mint kisebb vállalkozás - jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafészek 50 millió cseh koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett. 

Babis a bírálatokat következetesen elutasítja, s azt állítja, hogy szabályos üzleti akcióról volt szó. Az akkori tulajdonosok nevét állítása szerint csak azért nem akarta korábban nyilvánosságra hozni, mert családtagok, s nem akarta őket kitenni a média zaklatásának.    

Az ügyet jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja. Az OLAF döntése az év vége előtt várható - írta a cseh sajtó.

A Gólyafészek vitatott uniós támogatása ügyében Babis és Faltynek mellett a cseh rendőrség további kilenc személy ellen folytat vizsgálatot. 

Az Andrej Babis vezette ANO mozgalom megnyerte az októberi csehországi képviselőházi választást, és 78 mandátumot szerzett a 200 tagú parlamenti alsóházban. Milos Zeman államfő közölte, hogy Babist kormányfőnek nevezi ki, és kormányalakítással bízza meg. A várható büntetőeljárás miatt azonban úgy néz ki, hogy az ANO elnöke - legalábbis az első próbálkozásra - nem fog tudni többségi támogatottságú kormányt felállítani. 

Forrás
MTI