2017. 11. 21. 15:20
MTI nyomán

Jogilag is megfosztják elnöki székétől Mugabét

A zimbabwei parlament megkezdte kedden a Robert Mugabe elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást, amelyet az államfő saját pártja, a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) kezdeményezett.

A parlament házelnöke, Jacob Mudenda közölte: megkapta az elnök elmozdítását követelő indítványt, a törvényhozás mindkét háza egy hotelben folytatja az ülést. A zimbabwei törvények értelmében a törvényhozás mindkét háza bárhol ülésezhet.

A Mugabe elmozdítását célzó eljárás több napig is eltarthat, bár a kormánypárt szerint akár már szerdán szavazhatnak az elnök leváltásáról.

Eközben a parlament épülete előtt több százan, más források szerint több ezren gyűltek össze, hogy követeljék az elnök távozását.

A ZANU-PF vasárnap leváltotta az országot 37 éve igazgató Mugabét a pártelnöki tisztségből, helyére pedig a korábban menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy Mnangagwát sokáig Mugabe végrehajtójának tekintették Zimbabwéban, s inkább félik, mint szeretik. Az Egyesült Államok a 2000-es évek elején szankciókat hozott a menesztett alelnök ellen az afrikai ország demokratikus aláásása miatt.