2017. 11. 22. 21:48
MTI

Az orosz sportolók rossz megítélése miatt mégsem akar kosárlabda vébét rendezni Oroszország

Oroszország szerdán visszavonta a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokság rendezésére vonatkozó pályázatát.

Az orosz sportolók és általában az orosz sport rossz megítélésével indokolta a döntést Andrej Kirilenko, az orosz szövetség elnöke.

A sportvezető ugyan nem konkretizálta, de az orosz doppingbotrány állhat a háttérben, ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok phjongcshangi részvételéről pedig december 5-én dönt a Nemzetközi Olimpiai bizottság.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség Törökország hétfői és Oroszország mostani visszalépésével az argentin és uruguayi, illetve a fülöp-szigeteki, japán és indonéziai közös kandidálások közül választhat majd.