Nincs jövőkép, nincs motiváció: azonnali mentőövre szorul a magyar szakképzés

Nem tanulnak, pedig ha tanulnának, leléphetnének az országból.

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az elmúlt hét évben iszonyatos zűrzavar lett úrrá a területen.

Nincs elegendő gyakorlati képzőhely, a meglévők felszereltsége elavult, évente változik a választható szakmai képzések köre, a kerettantervek és tankönyvek követhetetlenek - sorolta a politikus, aki szerint a szaktanárok, gyakorlatvezetők és vezető pedagógusok összehangolt munkája nélkül nem lehet ezeket a kérdéseket megoldani. Szóvá tette azt is, hogy a szakképzés elzárja a továbbtanulás lehetőségét.

A Jobbik megoldási javaslatai közé sorolta egy önálló oktatási minisztérium felállítását, ahol a gazdasági tárca együttműködésével külön munkacsoport foglalkozna a problémákkal.

Gyakori panasznak nevezte, hogy a vállalatok nem találnak képzett szakembereket, ezért azt vetette fel: nemcsak a multikkal, hanem minden vállalattal szakképzési megállapodást kell kötni a gyakorlatszervezés, ösztöndíjrendszer és elhelyezkedés érdekében.

Nincs jövőkép, nincs motiváció

Varga-Damm Andrea szerint a tanulók nem motiváltak, ezért kifejezetten a szakiskolákra alkalmazható pedagógiai módszertanra van szükség. Jelezte azt is, hogy a garantált bérminimum nem ad perspektívát, a szakképzésben részt vevők nem tudják, tudnak-e olyan jövedelmet realizálni, ami tisztes megélhetést biztosít számukra. Emellett pár száz kilométerre az összeg sokszorosát tudják megkeresni külföldi vállalatoknál - jegyezte meg.

A politikus a bérunió céljaként hivatkozott arra, hogy az EU olyan rendszert alakítson ki, ami bizonyos szakterületeken megköveteli az egyenlő béreket.