Újabb hétmilliárd dollárnyi amerikai fegyverrel gyilkolhatnak Jemenben a szaúdiak

Szaúd-Arábia hétmilliárd dollár értékben vásárol precíziós bombákat amerikai fegyvergyártó cégektől - közölték szerdán a Reuters hírügynökséggel az ügyletet ismerő források. A hírügynökség szerint az adás-vételt valószínűleg ellenezni fogja több kongresszusi tag, mondván, hogy Szaúd-Arábia amerikai fegyverekkel öl meg civileket a jemeni háborúban.

A szóban forgó amerikai védelmi beszállítók a Raytheon és a Boeing, amelyek nem voltak hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az ügylet része annak a 110 milliárd dolláros előzetes fegyvereladási megállapodásnak, amelyet Donald Trump amerikai elnök májusi szaúd-arábiai látogatásakor hoztak nyilvánosságra.

Az amerikai kongresszusban, amelynek jóvá kell hagynia minden fegyvereladást, egyre több vita volt az utóbbi időben arról, hogy az Egyesült Államok adjon-e el fegyvereket a regionális hatalom arab királyságnak és szövetségeseinek az Öböl Menti Együttműködési Tanácsban.

A washingtoni külügyminisztérium egy tisztségviselője közölte: mindaddig nem erősítik meg az eladást, amíg hivatalosan nem értesítik róla a kongresszust.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták azért, hogy

jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van,

a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

A szaúdi flotta ráadásul blokád alatt tartja a jemeni kikötőket, így az országba alig érkezhet élelmiszer, vagy gyógyszer. Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője két héttel ezelőtt arról beszélt: Jemenben soha nem látott méretű éhínség van kialakulóban, amelynek

akár hétmillió ember is áldozatául eshet.

Forrás
MTI nyomán