Most csak 12 millióval drágult tovább a vizes vb

Már meg sem lepődünk…

A Duna Aréna melletti média és látogatói buszforduló pótmunkái miatt ismét 12 millió forint folyik el a több mint három hónapja véget ért vizes vb pénztárcájából. Az EU-s közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint az eredetileg 85 milliós munka közben a szervezők jelezték a kivitelező felé, hogy hiányosságok merültek fel, melyek elhárítása nélkül nem valósulhat meg a buszforduló.

A vállalkozónak (Satis Mobil Projekt Kft.) ezért az alábbi pótmunkákat is el kellett végeznie:

  • Kandeláber tervtől eltérő helyre való áthelyezése. Az elkészült lépcsőkorlátokat meg kellett hosszabbítani mindkét helyen a becsatlakozó útig, a baleset elkerülése érdekében.
  • Mobil kerítés, a busz útvonalát az út mellett mindkét irányban ideiglenes kordonnal kellett elhatárolni.
  • A terven szereplő aszfaltmennyiséget meg kellett növelni egészen a Cserhalom utca kapuig, (telekhatárig), a tervtől eltérően, a terv szerint elkészült úttal megegyező felülettel, 55 méter hosszan.
  • A buszforduló résznél az úttal körbekerített erdős szakaszon teljes humuszterítést kellett elhelyezni, kifejezetten azokon a részeken, ahol a régi útalapot nem fedte az elkészült új út. Ezen felül még a buszfordulót a Staff parkolóval összekötő járda mellé is humuszt kellett teríteni.

Ez a pótmunka nettó 12 288 025 forintunkba fáj.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Hajós Alfréd Uszoda is drágult, bár ott az árnövekedés még belefér az előirányzott 3 milliárd 30 millió forintos keretbe.

Százmillióval drágult a vizes vb, Mészáros Lőrinc haverja kaszál rajta

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a több mint három hónapja véget ért vizes vb-re felújított Hajós Alfréd Uszoda légtechnikai rendszere nem megfelelő, ennek javítására új berendezéseket kellett beszerelni. Ehhez azonban meg kellett bontani a tetőt, az október végi vihar pedig e bontások mentén nemes egyszerséggel befújta az esőt a tető alá.

Ez a beruházásdrágulás annyiban más, hogy – ahogy az a Közbeszerzési Adatbázisban fellelhető összegzésből is kitűnik – a Satis Mobil Kft. adta a legolcsóbb ajánlatot, de még ez a 85 252 395 forintos ajánlat is 57 695 forinttal meghaladta az erre előirányzott 85 194 700 forintos keretet. A mostani, több mint 12 milliós drágulás a vállalkozói díj csaknem 15 százalékát teszi ki. Vagyis valaki nagyon elrontott valamit a tervezés során.