235-re emelkedett az egyiptomi robbantás halálos áldozatainak száma

Egy szunnita mecset volt a célpont.

Frissítés2

A halálos áldozatok száma az egyiptomi köztelevízió legfrissebb adatai szerint meghaladja a kétszázat, a sebesülteké legalább 125. 

Frissítés1 

Az egyiptomi állami televízió legfrissebb híre szerint legkevesebb 184 halottja van annak a merényletnek, amelyet pénteken Egyiptomban egy mecsetnél követtek el robbanószerkezetekkel és lőfegyverekkel. A sebesültek száma csaknem 130 -számol be az MTI.

Korábban írtuk:

A hírek egyre több áldozatról számolnak be. Dél körül még csak 54 halottról számoltak be, ami az elmúlt órákban csaknem háromszorosára emelkedett. A sérültek száma 120 fölé nőtt.

A mecset köré teleptett bombák akkor robbantak, mikor a hívők távozni készültek a Bir al-Abedben lévő mecsetből. A robbanás túlélőire tüzet nyitottak a támadók, akiknek kiléte egyelőre kétséges, mert a támadást senki nem vállalta magára.

Az index azt írja, hogy a Sínai Vilajet, az Iszlám Állam helyi szervezete lehet a legvalószínűbb elkövető, mivel az elmúlt években csaknem ezer katonával végeztek a térségben. Azonban a szervezet szunnita, ahogy a felrobbantott mecset is szunnita volt, így ez a feltételezés is gyenge lábakon áll.

A térségben 2013 óta nem képes a nagy erőfölényben lévő egyiptomi hadsereg leszámolni a dzsihadistákkal és 2014 óta szükségállapot van érvényben.

Az egyiptomi elnök három napos nemzeti gyászt rendelt el és válságtanácskozást hívott össze a hír hallatára.