Ön szerint mi köze van a magyar nőket ért erőszaknak a gárdamellényhez?

Mert az államtitkár szerint van összefüggés a két dolog között.

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja (november 25.) alkalmából szólalt fel a parlamentben, hogy a sztereotípiák helyett sokkal inkább az egyensúly legyen a középpontban ebben a kérdésben is.

A politikus felhívta a figyelmet a legerősebb ellenzéki párt által szervezett hétvégi kerekasztal-beszélgetésére, ahol szakemberek és civilek bevonásával beszélhettek az elmúlt időszak nőket ért eseményéivel kapcsolatban. A fórumon nemcsak a most felszínre került traumákra, hanem a nők hétköznapi problémáira is megoldást igyekeztek keresni a résztvevők.

"Nagyon sok honfitársunk félelem okán, nem szabad"

Dúró Dóra az esemény után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a civileken és szakembereken kívül minden párt és az igazságügyi minisztérium is meghívást kapott a konferenciára, ám egyedül az LMP fogadta azt el, akiktől Demeter Márta érkezett az eseményre.

Dúró Dóra szerint kulcsfontosságú, hogyan tekintünk a nőkre. A sztereotípiákkal szemben az egyensúlynak kell a középpontban lenni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, nem a férfiak ellen kell kommunikálni a nőkről, ez nem egy bűnbakkeresés, de az egyensúlyt meg kell találni férfi és nő között mind a munkában, mind pedig a családban.

A jobbikos politikus rámutatott, a XXI. században is a nő legszentebb hivatása az anyaság, ugyanakkor a gyermekvállalást nem lehet kényszerként bemutatni, mert az csak ellenhatást válthat ki. Felidézte Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatójának szavait: az apák családban való szerepének megerősítésére van szükség ahhoz, hogy a gyerekvállalási hajlandóság erősödjön.

Sereghajtók vagyunk

Dúró Dóra kitért arra is, hogy hazánkban még mindig kifejezetten jelentős az eltérés a férfiak és a nők bérezése között: a férfiak 15 százalékkal keresnek többet. Sőt, a vezetőbeosztásban még ennél is rosszabb a helyzet, a 30 százalékos különbség az Európai Unióban a legnagyobb mértékű eltérés a két nem között.

Szerinte ez is olyan sztereotípia, amiről muszáj beszélni.

Fontosnak nevezte, hogy a társadalomban, a civil szférában, az üzleti életben minél több nő vegyen részt, ezzel üzenve a fiatal nőknek, a követező generációnak, hogy van előttük perspektíva. Csak úgy tudjuk boldoggá tenni a nemzetet, ha boldoggá tudjuk tenni a nőket - fogalmazott.

Rétvári Bence (KDNP) azonban olyat mondott, ami után világos képet kaphattunk arról, hogyan is tekint a nőkre a jelenlegi kormázat. Az emberminisztérium államtitkára ugyanis közölte, azért volt szerinte fontos, hogy a Jobbik a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján kerekasztal-beszélgetést szervezett, mert az emberek szemében a Jobbik és az erőszak összekapcsolódik, "kezdve a gárdamellénytől".

Tehát, a kormányzat egyenlőséget lát a nőket ért családon belüli erőszak, a szexuális zaklatások és arra a kritikus bűnözési helyzetre adott társadalmi válasz között, amely életre hívta a Magyar Gárdát több mint 10 évvel ezelőtt.

S aki akkor gárdamellénybe bújt, az egyenlő azzal, aki a nőkel szemben agresszíven lép fel – folytathatjuk Rétvári mondandójának elemzését.

Most még belefér, ha magyar nőkkel erőszakoskodnak, baj csak akkor lesz, ha jönnek az iszlám tömegek

Semjén Zsolt a Magyar Nemzetnek nyilatkozott egy zalaegerszegi nemzeti konzultációs fórumot követően.A polgári lap az elmúlt időszakban nyilvánosság elé tárt nőket ért szexuális zaklatások kapcsán kérdezte a magát kereszténydemokrata politikusnak tartó kormánypárti képviselőt."Ez mind nagyon szép és kegyes dolog, és mi természetesen minden ilyen szép és kegyes dolgot támogatunk, de az a helyzet, hogy ezek el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt"

S az már csak hab a tortán, hogy Rétvári Bence utána további tanúbizonysággal szolgált arról, hogyan is érzi át a kiszolgáltatottak helyzetét, mert költségvetési kiadásokkal, GDP-adatokkal kezdte el bizonygatni, hogy igenis fontosak nekik a magyar nők.