Iraki kormányfő: az Iszlám Államot legyőztük, de az ideológiát nem

Nagyszabású küzdelem.

A miniszterelnök a helyreállított bagdadi egyetem megnyitó ünnepségén mondott beszédet, amelyet az al-Irakíja iraki televízió élőben közvetített.

"Irak katonai győzelmet aratott az Iszlám Állam fenyegetése felett. Most egy nem kevésbé veszélyes fenyegetéssel kell szembenéznünk, a szélsőséges ideológiával. Harcolni fogunk az iszlamisták ellen, akik az iszlámmal próbálják mentegetni gonosz tetteiket"

 - mondta Abádi.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak az idén júliusban tudtak visszafoglalni a kormányerők. Az iraki hadsereg szövetségeseivel ezt követően sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól, utolsóként a szíriai-iraki határon fekvő Rava települését november 17-én.

Most már tényleg összeomlik az Iszlám Állam

A 2014-ben szíriai és iraki területeken kikiáltott kalifátus így gyakorlatilag összeomlott, de nem semmisült meg teljesen."Az iraki erők teljesen felszabadították Ravát, és kitűzték az iraki zászlót épületeire" - írta Abdul Amír Rasír Jarallah altábornagy az AFP szerint.Brett McGurk, a Daesh ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott Twitteren kijelentette: