Civilek tucatjai estek áldozatul a vasárnapi orosz bombázásnak Szíriában, Moszkva cáfol

Mi történt?

A szíriai háború fejleményeiről helyi aktivistahálózata révén értesülő, londoni központú csoport szerint a hajnalban végrehajtott orosz légicsapás az Eufrátesz folyó völgyében fekvő as-Safah falu ellen irányult, Deir-ez-Zór tartományban.

Az orosz légierő itt a dzsihadisták utolsó területeinek visszafoglalását célzó szíriai hadműveletet támogatja.

A moszkvai védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az Oroszországból felszállt hadászati bombázók Irán és Irak légterén áthaladva érték el Szíriát. A gépek az IÁ erődítményeit, csapatösszevonásait és páncélosait támadták az Eufrátesz folyó völgyében. A bombázókat a szíriai hmejmími légitámaszpontról levegőbe emelkedett Szu-30-as és Szu 35-ös vadászgépek biztosították.

A Deir-ez-Zórban végrehajtott orosz légicsapásokról csütörtök óta minden nap beszámolt az orosz média.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfő délután tájékoztatott az orosz védelmi tárcának a légicsapásokat tagadó közleményéről. Az orosz légierő nem támadta as-Safahot, a légicsapásokat Szíriában pedig településeken kívül, csak nemzetközi terrorcsoportok állásai ellen hajtják végre - áll a közleményben.

A kommüniké hangsúlyozta, hogy az ilyen célpontokról szóló információkat a légicsapás végrehajtása előtt felülvizsgálják és megerősítik, méghozzá több csatornán keresztül: a földről, illetve pilóta nélküli eszközök segítségével a levegőből. 

A védelmi tárca hozzátette: az OSDH jelentése az as-Safah elleni bombázásról ismét hamisnak bizonyult.

Amerika úgy szórja a bombákat Afganisztánra, mintha holnap lejárna a szavatosságuk

A tálib mozgalom ismételt megerősödése miatt az Egyesült Államok idén háromszor annyi bombát és rakétát lőtt ki Afganisztánra, mint 2016-ban. A légi csapásoknak gyakran civil áldozatai is vannak, és a sebesültek száma is jelentősen emelkedett a tavalyi évhez képest - hívta fel a figyelmet vasárnap az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).