A demográfiai válság kezelésénél is fontosabb a kormánynak a hatalma megtartása

Úgynevezett kommunikáció.

A jobbikos képviselők Székely János szombathelyi megyéspüspöknek a Magyar Kuríron 2017. szeptember 10-én közzétett javaslatai kapcsán kezdeményeztek párbeszédet, hivatkozva a magyar érdekekre.

Meggyőződésünk szerint a magyar érdek azt kívánja, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően konstruktív párbeszédet folytathassanak a civilek, az egyházak és az ellenzéki képviselők a kormánnyal. (...) A demográfia, a lakhatás kérdése egy olyan széles témakört ölelnek fel, amelyet ideális esetben nemzeti konszenzus, együttműködésre törekvés kell, hogy megelőzzön. A magunk részéről nyitottak vagyunk a téma kapcsán mindennemű párbeszédre, a magyar megmaradást ugyanis nemzeti sorskérdésnek tartjuk

- olvasható a jobbikos képviselők beadványában.

Arra a kérdésre, hogy a megyéspüspök által megfogalmazott konkrét javaslatok közül melyeket tartják támogathatónak, illetve milyen további lépéseket kíván tenni a kormány a népességfogyás megállítása érdekében, Rétvári Bence államtitkár érdemben nem válaszolt, csupán eddigi kormányzati intézkedéseket sorolt.

Azt viszont válaszában leszögezte, hogy a Székely János javaslatairól ellenzéki képviselőkkel nem egyeztetnek.

Ez annak fényében különösen sajnálatos, hogy a KSH adatai szerint januártól szeptemberig 1,2 százalékkal csökkent a világra jött gyermekek száma az előző évhez képest.

K.P.