„Kuplerájt tart fenn a Váci úton Orbán médiamunkása?”

Nem.

Most kivételesen nem Vona Gábor vagy a Jobbik ellen bukott sajtópert Orbán Viktor lakájmédiája, hanem Róna Péter közgazdásszal szemben, melyről az MNO számolt be. A szakemberről, aki egyébként támogatja a béruniós kezdeményezést, úgy hazudott az orbánista oldal, hogy „Lehet, hogy Róna Péternek köze van a Momentum titkolt irodájához”. A számtalan sajtópert bukott weboldal azt írta, hogy értesüléseik szerint a Momentum pártközpontja nem az a VII. kerületi pincehelyiség, ami a médiában szerepelni szokott, hanem egy titokban használt 130 négyzetméteres, háromszobás lakás a Bajcsy-Zsilinszky úton, amit ráadásul Róna Pétertől bérelnek. A végére azért odabiggyesztették egy fél mondatban, hogy Róna cáfol, de addigra már a gyanútlan olvasóban az a képzet élt, hogy ami előtte szerepel, az igaz.

Ismerem én ezt a módszert, hogy hamis állítások által egy egész cikken keresztül felépítenek az olvasóban egy koncepciót, majd a végén megemlítik, hogy az illető szerint egyébként mindez nem igaz

– mondta a per során a Róna Pétert képviselő ügyvéd, Schiffer András, de rögtön le is szögezte, hogy ez ebben a formában is jogellenes.

A dologban csak annyi a bökkenő, hogy Róna Péternek abban a nevezett házban nincs ingatlana. A szomszédban ugyan van egy lakása, de az kisebb, és nem adja ki senkinek, ugyanis abban lakik.

Schiffer úgy vélte, irreleváns, hogy Róna Péter közszereplő-e, mert nem véleményt, hanem valótlan tényt állítottak vele kapcsolatban, amit egy közszereplő sem köteles tűrni. Azt a védekezést sem tudta elfogadni, miszerint a lap megkereste az ügyben az érintettet, és a cikk végére „odabiggyesztette”, hogy Róna cáfolja a hírt. „Ha ez jogszerű lenne, akkor holnap Hecker Flóriánról (a szóban forgó cikk szerzőjéről – a szerk.) le lehetne írni, hogy egy kuplerájt tart fenn a Váci úton, a végén hozzátéve, hogy ő ezt cáfolja” – vélekedett az ügyvéd.

Az Origo nevű weboldalt képviselő ügyvéd szerint ők „meglévő sajtóértesülésből dolgoztak”, és megismételte, leírták azok Róna általi tagadását is. „Két álláspontot ütköztettünk. A sajtó feladata az álláspontok ütköztetése” – folytatta az ügyvédnő, aki szerint ők csak az igazságot próbálták kideríteni. Schiffer ezzel szemben kijelentette, az, hogy egy ingatlan kié, nem értesülés kérdése, hanem nyilvános adatbázisból ellenőrizhető ténykérdés, így tulajdonképpen annak sincs relevanciája, hogy Róna Péter éppen cáfol-e vagy nem.

Emlékezetes, a fideszes weboldalak épp az Origo vezetésével tavaly október 23-án szintén „értesülésekre” hivatkozva hazudták azt, hogy kifütyülték Vona Gábort, valamint dulakodás volt aJobbik ünnepi rendezvényén. Mindezt percekkel az előtt, hogy a néppárti elnök egyáltalán színpadra lépett volna. Akkor sem sikerült ellenőrizniük az „értesülések” valóságtartalmát.

Nem sikerült kideríteni, hogyan látja előre a jövőt a 888

Előre megírt cikkekkel készülhetett a 888.hu és a Lokál a Jobbik október 23-i megemlékezésére. A 888 percekkel Vona Gábor beszéde előtt publikált egy cikket mely szerint rendbontók zavarták meg a pártelnök beszédét, a Lokál pedig arról számolt be, hogy antifasiszták tüntettek Vona beszéde közben.

Bérces Renáta bíró Róna és Schiffer érveit fogadta el maradéktalanul, és a fideszes oldalt helyreigazítás közlésére kötelezte. Az ítélet indoklása szerint

az újságíró nem szabadulhat a valóság feltárásának kötelezettsége alól azzal, hogy a címben elhelyez egy „lehet” szócskát

és a végén említést tesz a cáfolatról. A döntés nem jogerős.

A Fidesz hazugsággyárai több millió forintot fizethetnek Vona Gábornak

„Az igazságot, a tényeket nagy ívben kerülő termékeknek most azért kell fizetniük, mert a Jobbik elnökéről azt hazudták, hogy a Szürke Farkasok nevű török terrorszervezet tiszteletbeli tagja. A Jobbik eddig közel nyolcvan sajtópert nyert a közpénzen eltartott, hazug kormánylapok ellen"- olvasható a párt közleményében.