Lech Walesa Orbánról: egy felelős ember nem így viselkedik

A Nobel-békedíjas lengyel politikus korábban azt hitte, hogy a magyar kormányfő építeni fog.

A Nobel-békedíjas politikus, az antikommunista Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egyik alapítója a Heti Válasz kérdéseire elmondta: figyelemmel követi és nem tetszik neki, ami most Magyarországon folyik. Az Európai Uniót bürokratikusnak, ugyanakkor szükségesnek nevezte.

„Ha a magyarok és lengyelek szétverik – mert szét tudnák - , öt perccel utána a franciák, németek és olaszok szövetségre lépnének, amibe mi már nem szólhatnánk bele”

- szögezte le.

„Forradalmár vagyok, és felteszem a kérdést: mi a jobb, megszüntetni az uniót és újat létrehozni, vagy összefoltozni a mostanit?”

- tette fel a kérdést.

Walesának különösen nem tetszik, hogy Magyarországon nincs együttműködés, nincsenek ötletek, hanem egyénieskedés van. Azt is elmondta: valaha jobb véleménnyel volt Orbán Viktorról.

„Bölcs ember, jó érvei vannak, de azt hittem, inkább építeni fog”

- tette hozzá.

Lech Walesa szerint a populizmus meg a demagógia sokaknak tetszik, de felelős ember nem így viselkedik.

Orbán Viktor lengyel szövetségeséről sincs jó véleménnyel. A Heti Válasznak arról is beszélt, éppen most készül beszélni Beata Szydlo miniszterelnök asszonnyal, akinek szeretné megmondani, hogy

„hülyeségeket beszél, pofátlanul hazudik, és szét akarja verni Európát.”

Walesa és Orbán korábban jó kapcsolatokat ápolt. A Nobel-békedíjas lengyel politikus 1997-ben részt vett a Fidesz kongresszusán, 1998-ban pedig kiállt Orbán megválasztása mellett. Legutóbb 2014 novemberében járt Budapesten, hogy átvegye a főváros díszpolgári címét, illetve a Szent István- és a Visegrád Bridge-díjat. Lázár János Kelet-Közép-Európa „megtestesült lelkiismeretének” nevezte.