Ez aztán a tempó: két hónap alatt le is zárták a fideszes államtitkár ügyét

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára ügyében februárban rendelt el nyomozást a IX. kerületi ügyészség, miután a 24.hu megírta, hogy a fideszes politikus 2011–2014 közötti nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a minisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is. Az ügyben Tényi István korábbi Fidesz-tag tett feljelentést, a nyomozást pedig az ügyészség döntése értelmében a NAV folytatta le. Azonban a Fővárosi Főügyészség tájékoztatásában azt közli, az adóhivatal a nyomozást áprilisban bűncselekmény hiányában megszüntette.

Az ügy előzménye, hogy Mikola István volt felesége a külügyi tárcának jelezte, nem kapta meg a neki járó havi 1600 eurós, vagyis körülbelül félmillió forintos apanázst. Fülemen Róza nyugdíjba vonulása miatt kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését.

Levelében azt írta, hogy Mikola István OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és három éven keresztül saját megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat. Mindeközben a diplomatafeleségként neki járó pótlék teljes egészében volt férje nyugdíjalapját növelte, aki ekkor több mint ötezer euró havi javadalmazást kapott. A 24.hu akkor megkereste az államtitkárt is a párizsi pénzekről érdeklődve, ám Mikola István azt üzente, hogy a volt feleségével kapcsolatban semmilyen üggyel nem akar foglalkozni, és semmilyen állításra nem reagál.

Aztán mégis nyilatkozott erről az összegről Mikola István, méghozzá a volt felesége és közte zajló vagyonmegosztási per tárgyalásán. – Az 1600 eurós feleségpótlék a fizetésem, a nagyköveti ellátmány része volt, ebből finanszíroztam a megélhetésünket – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Fővárosi Törvényszéken. Hozzátette: szerinte jogosan használta fel a három éven át folyósított összeget.