Trump: nem, nem és nem volt összejátszás az oroszokkal

Az egyik amerikai hírcsatorna szerint egy volt tanácsadó hajlamdó lenne Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal. 

Háromszor is elismételte újságíróknak Donald Trump, hogy kampánystábjának nem volt titkos együttműködése az oroszokkal. A tudósítók azután faggatták az elnököt, hogy bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól.
    

    Flynn korábban közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Flynnt kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.
   

 Donald Trump szombaton egy Twitter-üzenetében védelmébe vette Michael Flynnt. Kijelentette: volt nemzetbiztonsági tanácsadójának ténykedése az átmenet időszakában "törvényes" volt, "nem volt semmi rejtegetnivalója". 


    "Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát"

- írta Trump a Twitteren.

Hírforrások szerint Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, amelynek keretében beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője - és nem az elnök maga - utasította arra, hogy felvegye a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel tavaly decemberben, miután a milliárdos üzletembert elnökké választották.

Az ABC News amerikai hírtelevízió azonban egy Flynnhez közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó maga Donald Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal.

A Fehér Ház szerint az a tény, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő.

Forrás
MTI