Ön villanyszerelő? 750 ezerért már mehet is dolgozni...

Németországba.

Több száz villanyszerelőt keresnek a különböző álláskereső portálokon az energiaipari cégek, eközben külföldön is nagyon keresettek a magyar szakmunkások, mindössze egy erős alap német nyelvtudás kell, B típusú jogosítvány és némi külföldi munkatapasztalatra van szükség, cserébe viszont a havi 750 ezres fizetés sem álom - írja a Hvg.hu.

A hazai ajánlatok között szétnéző Pénzcentrum egy gyöngyösi cég példáját hozza föl, ott  havi nettó 200 ezer forintos fizetést ajánlanak, plusz éves bónuszt, valamint szakmai tréningeket. Az egyik Nyugat-Magyarországon működő multinacionális vállalat már nettó 300 ezer forintos bért és céges autót ajánl. Az álláskereső portálokon vannak olyan hirdetések, amelyekben a havi nettó fizetési keretet 174 000-250 000 forintban határozták meg, változatos feladatokat ígérnek, valamint azt, hogy nem fixen egy helyen kell dolgozni, a munka elvégzésének a helye változó. Egy budapesti cég azt nem posztolta ki, mennyit fizetne a leendő munkavállalónak, de azt írják, versenyképes fizetést nyújtanak, van cafeteria, útiköltség-támogatás, és a Kft nyereségességétől függően 13. és 14. havi bérkifizetés, a dolgozó teljesítményének arányában.

Külföldön is keresettek a jó szakmunkások. Az interneten többnyire alapfokú nyelvtudással, B típusú jogosítvánnyal, többéves munkatapasztalattal és befejezett villanyszerelői végzettséggel rendelkező villanyszerelőket keresnek. A fizetések változóak. A kezdő bér nettó 1600 euro, de megjegyzik, hogy ez teljesítményfüggő, máshol nettó 2200-2500 eurót ajánlanak az új munkavállalóknak.

Nem jön a busz? Órák óta vár a sorára a boltban? Elkavarodott a levele? Előjegyzés kell a gumisnál? Jövőre jön csak a szaki kicserélni a lefolyót?

Igen, Önnek a munkerőhiány a problémája. Ma már lassan minden napra jut egy hír a munkaerőhiányról. Hol egy gyár termelését nem tudják fenntartani, hol a BKV keres kétségbeesetten sofőröket és villamosvezetőket, hol a Posta igyekszik - sajátos módszerekkel - megoldást találni a borítékolható karácsonyi őrületre.