Uniós forrásokból fejlődhet a magyar oktatás

Ez csak rövidtávú tűzoltás, szükség van egy stratégiára.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a források nagy részét infrastruktúra-, tananyagfejlesztés és kutatási programokra szánják.

Az informatikai, valamint digitáliskompetencia-fejlesztésekre 50 milliárd áll rendelkezésre, amikből új eszközrendszer beszerzését tervezik. A digitalizáció világunkban már olyan gyorsan fejlődik, hogy ötévente cserélni kellene az eszközöket, ahhoz, hogy a diákok a kornak megfelelő szintű oktatáshoz jussanak hozzá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy a jövőben újabb és újabb befektetésre lesz szükség, hogy tartani tudjuk a nemzetközi színvonalat, valamint növekedhessen a gazdaság és a munkavállalók versenyképessége. A jövő oktatásának tervezését már most felelősen kell elkezdeni, elengedhetetlen a szemléletváltás.

A támogatásokból a legnagyobb összeget 280 milliárd forint, a 2011-ben átalakított és alacsonyabb finanszírozásra állított felsőoktatás kapja. A kutatásoknak nagy szüksége van erre a pénzre, hogy kitömjék a finanszírozási lyukakat.