Vajon kinek van gyanús svájci számlája?

Elkezdődött a szivárogtatás.

Svájci bankok elkezdték bejelenteni szaúdi ügyfeleik gyanús számlamozgásait a svájci pénzmosás elleni hivatalnak – írja a Financial Times az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

Az eljárás jól mutatja, mennyire idegesek a bankok a pénzmosásra és a korrupcióra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A svájci pénzintézetek azt követően tették meg ezt a lépést, hogy a múlt hónapban több mint 200 embert tartóztattak le, köztük jó párat Szaúd-Arábia leggazdagabb üzletemberei és a királyi család tagjai közül. Ahogy az Alfahír is beszámolt róla, a gyanúsítottakat egy korrupcióellenes razzia révén a rijádi Ritz-Carlton szállodában tartották fogva. A rajtaütést Mohammed bin Salman koronaherceg, trónörökös rendelte el.

Bár a svájci pénzintézetek az ügyfelek banktitkainak védelmére törekszenek, kötelesek jelenteni a gyanús tranzakciókat. Eddig azonban egyetlen bejelentést követően sem indítottak eljárást a svájci hatóságok.

A svájci bankok azt is közölték, hogy előkészítették ügyfeleik nagyobb pénzügyi tranzakcióit, mivel a milliárdos üzletemberek és hercegek igyekeznek tisztázni magukat a vádak alól. Bin Salman koronaherceg legalább 100 milliárd dollárt kíván visszaszerezni az elmúlt évtizedek rendszeres korrupciós és sikkasztási ügyei után.

Az Öbölmenti állam hatóságai felkérték a helyi és külföldi pénzintézeteket, hogy tegyék közzé, a letartóztatott személyeknek, mint például – az Orbán Viktor által kitüntetett – Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd hercegnek van-e náluk hitel- vagy befektetési megállapodásuk.

Orbán Viktor kitüntette, most korrupció gyanújával letartóztatták

Egy lapértesülésre hivatkozva azt írja a hvg.hu, hogy korrupció gyanújával azt az Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceget is letartóztatták, akit Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben kitüntetett a Magyar Érdemrend középkeresztjével. Íme az ünnepélyes aktus: Az MTI arról számolt be tegnap, hogy őrizetbe vettek Szaúd-Arábiában az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy jelenlegi tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert a frissen létrehozott korrupció ellenes bizottság utasítására.

A bankok ódzkodnak az adatok kiadásától. A Credit Suisse elmondta: „A szaúdi eset legutóbbi fejleményei eddig nincsenek hatással a mi üzleti tevékenységünkre, de továbbra is figyelemmel követjük a helyzetet.” Az UBS megtagadta, hogy ügyfeleiről jelentsen.

Jelentős mennyiségű szaúdi pénzt tartanak az alpesi országban, ennek nagy része régi vagyon. „Már 30 vagy 50 éve van itt, ez nem újszerű gazdagság” – mondta a folyamat ismerője.

Az ügyet jól ismerő forrás szerint a szaúdiak svájci számláin tartott gyanús pénzeszközökre fókuszáló eljárás hasonló volt a FIFA és a Petrobras nevű brazil olajvállalat botrányainak kivizsgálásához.