Vona Gábor: A Fidesz nem akar választást, nem akar demokráciát!

A Jobbik elnöke szerint a Jobbik elleni példátlan támadás jelzi, hogy Orbán Viktor fél.

A párt elnöke szerint az Állami Számvevőszék támadása mögött, azt felhasználva a jelenlegi kormány áll, azért, hogy ellehetetlenítse a kormányváltó erőt. 

Vona Gábor szerint mindaz, ami történt, vagy történik, az nem csupán a Jobbikról, hanem az országról és a demokráciáról szól. Példátlannak és elképzelhetetlennek nevezte, hogy a választások előtt négy hónappal a legesélyesebb ellenzéki kihívót ilyen eszközökkel próbálja a kormány tönkretenni.

"Elképesztő mértékű üzenetet, biztatást, bátorítást kaptunk az elmúlt 48 órában, a magyar emberek is érzik, hogy ami most történik, az a magyar demokráciában is példátlan."

A politikus szerint megdöbbentő, hogy Európában és az Unióban ma megtörténhet egy ilyen támadás.

Mint mondta: a 660 millió forint jóval meghaladja azt az összeget, ami a Jobbik rendelkezésre áll, valamint nincs fellebbviteli lehetőség, ezért kérdésessé vált, hogy a Jobbik indulhasson a választáson. A cél egyértelmű: a Fidesz le akarja söpörni a tábláról az egyedüli állva maradt ellenfelét. 

Ennél azért többről van szó: ahhoz hozzászoktunk, hogy a Fidesz sportszerűtlen módon akar választást nyerni, de szerda óta már tudjuk, hogy semmilyen választást nem akar. Orbánt Viktort zavarja a demokrácia és a többpártrendszer.

A Jobbik szerint az egyedüli esély, ha az emberekhez fordulnak:

"Elszántak vagyunk, nem félünk a Fidesztől, állunk elébe, de a magyar emberek nélkül nem tudunk sikeresek lenni. Ezért döntöttünk úgy, hogy közösségi gyűjtést indítunk."

Nehéz szívvel kérünk a magyar emberektől, azoktól, akiknek az anyagi lehetőségei korlátozottak. "Mégis ezt kell tennünk, cserébe egy tisztességes, becsületes és sikeres kormányzatot ígérünk az embereknek."

Ez nem egy jogi vita, nem egy államigazgatási eljárás, hanem egy nagyon tiszta, nagyon egyértelmű politikai helyzet. 

Vagy eléri a célját Orbán Viktor, tönkreteszi a Jobbikot, ezzel a magyar demokrácia véget ér, vagy a Jobbik és a kormányváltást akaró magyar emberek többsége megállítja ezt az ámokfutást, és ez a szövetség elsöpri a miniszterelnököt. 

"Orbán Viktor és az ő kormánya, a korrupt zsarnok és az ő tolvaj pártja fél és retteg, mint a nyárfalevél. Kizárólag aljas és törvénytelen eszközökkel küzd, számítunk még további támadásokra".

Megerősítette: a támadás azt jelzi, hogy Orbán Viktor leváltható.

Magát leplezte le az ÁSZ

Mint ismert, a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék bizonyos, nyilvánosságra nem hozott dokumentumok alapján összesen 662 millió forintra büntette a Jobbikot. Szerintük a párt tiltott támogatásban részesült.

A számvevőszék magyarázata szerint egy átfogó, minden pártra kiterjedő 2015-16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés indult, melynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt, amit a Jobbik - szerintük - nem teljesített időben.

Orbán Viktort zavarja a demokrácia

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Vona Gábor az előzetes ÁSZ-jelentés szerinti 660 millió forintos bírság témájában. Szinkrontolmács segített a külföldi sajtót értesíteni arról a koncepciós eljárásról, amit a Fidesz kezdeményezett a Jobbik ellen.

A Jobbik szerint viszont ezzel kapásból elismerték, hogy az ÁSZ határidő előtt zárta le a párt elől az adatokat feltöltésére szolgáló felületet szeptember 29-én (mint ismert, a Jobbik aznap próbálta leadni a kért dokumentumokat, tehát bőven október 3. előtt). Ezeket később sem, személyesen sem voltak hajlandóak átvenni. 

AZ ÁSZ szeptember 28-án délután elküldött levelében jelezte, hogy – jogszabályellenesen - kiterjesztette a vizsgálatot a 2017-es év első félévére is, majd az adatok szolgáltatására szolgáló felületet határidő előtt lezárta szeptember 29-én. Hogy ez ne legyen elég: azt a hatósági jelzést, ami alapján kiterjesztették a vizsgálatot, csak októberben, vagyis a kérdéses levél után kapta meg a számvevőszék. 

A párt szerint ezzel az Állami Számvevőszék maga idézett elő olyan helyzetet, amely a Jobbik törvénytelen elmarasztalásához vezetett.

Sorra ítélik el az antidemokratikus lépést

A döntést követően egy sor párt és közéleti szereplő fejezte ki tiltakozását. Így tett az MSZP, az LMP, Schiffer András, Török Gábor, Kovács Tamás vívólegenda, olimpikon vagy épp Lengyel Róbert, Siófok polgármestere is. 

Nyikos László, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke szerint a szakma teljes lejáratása, a függetlenség teljes negligálása a döntés. Szerinte ez nem más, mint puszta fenyegetés, ráadásul

"Tartalmilag, szakmailag tisztázatlan fogalmakkal operál a számvevőszék, és egy egyoldalú diktátum formájában közlik, hogy mennyit is kellene fizetni."

Természetesen a párt több képviselője is megszólalt:

Szávay Istvánt az ÁSZ döntése a '50-es évek gyakorlatára emlékeztette, mint mondta, "az ÁSZ tehát ma már a párt ökleként, kizárólag Orbán Viktor akaratának megfelelően működik."

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivőjének hasonlata szerint az ÁSZ döntése olyan, mintha egy állampolgárt úgy ítélne el a bíróság, hogy még tárgyalás sem volt.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője szerint a döntéssel a Fidesz átlépte a Rubicont, a független állami intézménynek a felhasználása rivális párt tönkretételére a Rákosi-diktatúrából átvett eszköz, Z. Kárpát Dániel pedig úgy értékelte, hogy ma a Jobbik, holnap pedig a többi ellenzéki párt, a média és a közírók következnek.

Ahogyan Vona Gábor is mondta sajtótájékoztatóján, a párt az antidemokratikus döntést követően közösségi gyűjtést hirdetett, amivel a választási indulás anyagi feltételeit szeretnék biztosítani.

És hogy jelen helyzetben, jobbikos, baloldali, vagy épp kormányzati szavazópolgárnak pontosan mi is a dolga, arra itt van ez az írás:

Nem a Jobbikot akarják elnémítani, hanem Téged

Tegnap nem egyszerűen egy ordítóan törvénytelen módon elvégzett közigazgatási eljárásra derült fény. 2017. december 6-án egy új politikai időszámítás szögekkel kivert virgácsát hozta el a narancsszínű Mikulás. Ez egyrészt dühítő, elfogadhatatlan és aggasztó - viszont remek alkalom arra, hogy végre, mi ép eszű és erkölcsi érzékű magyarok szóba álljunk egymással.