Amit biztosan nem ünnepelnek meg a Fidesz-pártszékházban: ma van a korrupcióellenes világnap

December 9.

Becslések szerint évente 1500 milliárd forintnyi közbeszerzéssel számolva 320-400 milliárd forint lehet a túlárazások miatti korrupciós veszteség hazánkban.

Ha a korrupcióról beszélünk, csak az egyik szempont a pénzveszteség (mondjuk, amit fordíthatnánk az egészségügyre is), de gyökeresen változik a társadalmi berendezkedés, szemlélet is.

Milyen érzés lehet látni Mészáros Lőrinc meggazdagodását annak a több mint egymillió embernek, akik kevesebb mint 70 ezer forintból kell megélnie? Vajon elvárható-e tőlük, hogy részt vegyenek a társadalom építésében? Minél inkább korrupt egy ország vezetése, annál cinikusabban fordul feléjük a társadalom.

Mert tudják, hogy hiába ülnek azok a bársonyszékben, attól még tolvajok.

Igaz, nem pitiánerek, akikkel aztán megtöltik a börtönöket.

A korrupció és az egyenlőtlenségek között fennáll egy kapcsolat, ami végül egy ördögi kört alakít ki, amely bebetonozza a szolgáltatásokhoz és a közös vagyonhoz való egyenlőtlen hozzáférést.

Szintén mai hír, hogy tovább szakad a magyar egészségügy, amelyet jelenleg kormányzati asszisztencia mellett rendszerszinten jár át a korrupció - és már a Semmelweis Egyetem is magánklinikát épít.

Minden év januárjában összesítik az előző év korrupciós indexét, így tehát a 2017-es adatokkal nem szolgálhatunk, ám emlékeztetőül itt vannak a tavalyi adatok: