A Jobbik elítéli az amerikai elnök Jeruzsálemet érintő döntését

"Trump elnök döntésével nem csak az arab világgal, de az egész civilizált világgal és nyugati szövetségeseivel is szembemegy".

A párt meggyőződése, hogy a vitatott nemzetközi státuszú, mind az izraeli, mind a palesztin fél által saját fővárosának tartott, valamint három világvallás számára is kiemelt jelentőséggel bíró Jeruzsálem ügyében az egyoldalú lépések beláthatatlan károkhoz és veszélyekhez vezetnek – amint azt az elmúlt napok eseményei is bebizonyították.

"Trump elnök döntésével nem csak az arab világgal és az iszlám kultúrkör országaival, de az egész civilizált világgal és nyugati szövetségeseivel is szembemegy, hiszen néhány elvakult, végletekig elfogult csoporton kívül senki sem támogatja döntésében"

- fogalmazott közleményében Gyöngyösi Márton.

A Jobbik álláspontja szerint a döntés még Izrael és a világban élő zsidó közösségek helyzetére nézve is káros és biztonságukat kockáztatja. Az elismerés nyomán már az elmúlt napokban fellángolt a konfliktus, melynek ismét ártatlan emberek esnek áldozatul mindkét oldalon.

Kezdettől fogva hangsúlyozták, hogy a megoldás az ENSZ által megállapított határok szerinti, kétállami rendezés, mely Izrael és Palesztina államiságát is garantálja, és Jeruzsálem helyzetét is tisztázza. Bízunk benne, hogy a magyar külügy ezúttal kellő megfontoltsággal jár majd el és nem Szíjjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter pillanatnyi hangulata szerint „képviseli” majd azokat.

"Ha így megy tovább, hamarosan nem lesz palesztinkérdés" - Trump döntése ellen tüntettek Budapesten

A demonstráción mintegy 100-150 ember vett részt, palesztin és török zászlókat lengetve. A tömeg "Szabad Palesztina, szabad Jeruzsálem!", illetve "Israel is terrorist, USA is terrorist!" skandálásokkal vonult az MTA épülete elől a Szabadság térre, ahol békésen lezárult a tüntetés.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta:

"az mindenesetre az elmúlt 27 év szolgalelkű diplomáciájának továbbélését sejteti, hogy több napja nem érkezett hivatalos állásfoglalás a Bem rakpartról, és a magyar diplomácia volt a Trump adminisztráció döntését elítélő közös uniós nyilatkozat gátja".