Csak hadovált a fideszes államtitkár a magánnyugdíjpénztári vagyonról

A pénz úgy van meg, hogy elköltötték.

Csak statisztikai kategória – lényegében így foglalható össze az a válasz, amit a szocialista Korózs Lajosnak válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium a még mindig nyilvántartott magánnyugdíjpénztári átlépés során keletkezett állami tartozásról. Mint arról az Mfor cikke nyomán mi is beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló 2017. szeptember végi jelentésében szerepel 2826,1 milliárd forint átvett magánnyugdíjpénztári vagyon mint fennálló kötelezettség.

MNB: az állam 2826 milliárddal tartozik a magánnyugdíjrendszerből átlépetteknek

A kötelező jelleggel bevezetett magánnyugdíjpénztári rendszert 2011-ben „reformálta meg" az Orbán-kormány. A visszalépés az állami rendszerbe elvileg önkéntes volt, ám a csavar az volt, hogy „alapból" mindenki visszakerül, aki nem nyilatkozik másképp. A 2,8 millió pénztártagból mindössze 61 ezren tettek maradási nyilatkozatot.

Az Alfahír több alkalommal is (először november 21-én, a cikk megjelenésének napján) érdeklődött a minisztériumnál, hogy az állam milyen formában és ütemezésben fogja kiegyenlíteni ezt a kötelezettséget az egykori magánnyugdíjpénztári tagokkal szemben. Megkérdeztük azt is, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRA) kiürülése, majd megszüntetése után mi a fedezete ennek a tartozásnak. Leveleinkre azonban minden alkalommal csak a szokásos automatikus válaszban ígértek érdemi választ, melyre csaknem három hét után sem került sor. Úgy tűnik, a Fidesz-érában egyáltalán nem számít sem a jelenlegi, sem a leendő nyugdíjasok anyagi helyzete.

Nem kerülhette meg viszont a minisztérium a parlamenti válaszadást Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére. A honatya másnap, november 22-én gyakorlatilag portálunk gazdasági kérdéseit tette fel Varga Mihálynak, melyre a tizenöt napos válaszadási határidő most járt le. Orbán Viktor minisztere helyett Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár válaszolt. Bár ne tette volna, mert gazdasági szakember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta!

Mint az államtitkár asszony írja, az összeg egy „lényegében elhatárolt bevételt” jelent, nyilvántartása pedig „egy statisztikai kategória”, amely azt jelenti, hogy a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyont az átlépők számára a nyugdíjfizetése keretében,

annak jogosultsági idejében és összege szerint használja.

Hornung államtitkár asszony válaszában még ennél is tovább ment. Ahogy fogalmaz, azért kell „elhatárolt bevételként” feltüntetni, hogy

bevételi forrásként akkortól lehessen folyamatosan számításba venni, amikor az érintett állampolgári kör nyugdíjjogosulttá válik.

Csakhogy ez nem így történt. Azon bukik ugyanis a válasz, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyont az NYRA átvette és a törvény 1. § (5) bekezdése értelmében

a részére átadott eszközök felett tulajdonjogot szerzett.

Az Alap ezt a vagyont átvételkor bevételként elszámolta, hiszen – nem győzzük hangsúlyozni – tulajdonosává vált. És ezt a tulajdont már olyannyira felélte, hogy abból egy huncut fillér sem maradt, ezért az NYRA-t 2014 végén meg is szüntették. A vagyon mértékének alakulását, melynek az Alap nemcsak kezelője, hanem – ismét kiemeljük – tulajdonosa is volt, az Államadósságkezelő Központ honlapján hónapról hónapra nyomon lehet követni.

Az államtitkári válasszal ellentétben a visszalépéskor az NYRA-nak átadott vagyont sem lehet számításba venni nyugdíjba vonuláskor, hiszen a jelenlegi, piramisjátékhoz hasonló felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíj mértékét nem a befizetett járulékok, hanem a kereset alapján határozzák meg.

Orbán Viktor minisztériuma a válaszban tehát nem mondott igazat. az egykori nyugdíjpénztári vagyon nem számítható be befizetésként nyugdíjba vonuláskor. Továbbá az átvett nyugdíjcélú megtakarítás sem akkor fog bevételként megjelenni a költségvetésben, amikor a volt pénztártagok nyugdíjra lesznek jogosultak, hanem az már megjelent és el is költötték. Nem nyugdíjra.