Orbán ragaszkodik a sportrendezvényekhez - jöhet az atlétika vb

A költségek nem számítanak.

A Fidesz XXVII. kongresszusa után az Indexnek egy magas rangú fideszes politikus elmondta, hogy Orbán Viktor szűk körben már pedzegette, hogy a Nolimpia kampány által meghiúsult budapesti Olimpia rendezést 2032-ben ismét megkísérelnék.

No de, ennek eldöntésére még legalább hat év van, addig pont belefér egy Atlétika Világbajnokság. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke titokban tárgyalt a miniszterelnökkel október 30-án, aki Havas Bertalan állítása szerint nagyon meggyőzően hatott rá.

Magyarország hivatalosan még nem jelentkezett az eseményre, mivel a pályázatot még nem hirdették meg. Azonban olyan hivatalosan még nem senki nem jelezte rendezési szándékát, mint hazánk. Egyes információk szerint Barcelona még fontolgatja a nevezést, az eddigi érdeklődő Kenya, azonban visszalépett.

Nincs stadionunk

Ha Barcelona mégis nevezne a rendezésre, akkor azzal az előnnyel indulna, hogy rendelkezik a megfelelő méretű stadionokkal, mivel pár éve rendezett Európa-bajnokságot, 1992-ben pedig Olimpiát - írja az Index.

Budapesten azonban nincs a megrendezésre alkalmas stadion, és az épp felújítás alatt álló Puskás-stadionban sem lesz atlétikai pálya. A meghiúsult budapesti Olimpiára azonban terveztek egy 15 ezer férőhelyes stadiont Csepelre, ami könnyen kibővíthető annyi férőhellyel, hogy megfeleljen az atlétika vb kritériumainak.

A stadion terveit a NAPUR Architect Kft. készítette, akinek nevéhez fűződik a Duna Aréna tervezése is. Reméljük, amennyiben sikerül elnyerni a megrendezés jogát, a költségekben nem mutat majd hasonlóságot az esemény a vizes vb-vel, amit az eredeti tervek szerint 25 milliárdból rendeztek volna meg, végül a 170 milliárdot is meghaladták a kiadások.

Mindenki megnyugodhat: pályázunk a 2023-as atlétikai vb-re

A magyar szövetség főtitkára szerint az elmúlt években megmutattuk, hogy tudunk magas színvonalú atlétikai viadalokat rendezni.Amint arról már korábban is szó volt, a Magyar Atlétikai Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF), hogy 2023-ban Budapest rendezhesse az atlétikai világbajnokságot.