Tény: Észak-Koreához képest demokrácia vagyunk. Még...

De amúgy?

Észak-Koreához képest Magyarország természetesen demokrácia. Hiszen Orbán Viktort a nép választotta meg, senkit nem végeztetett ki légévédelmi ágyúval, mint a mindenhez is értő, repülőt vezető, rakétát tervező, havas hegycsúcsra körömcipőben felsétáló Kim Dzsongun. Ugyanakkor, ha a jól működő nyugati országokat vesszük alapul, akkor ami Magyarországon van, az csak a demokrácia egy sajátos változatának tekinthető.

Bármilyen szomorú folyamatokat is láttam ebben a kérdésben,

eddig ódzkodtam attól, hogy azt mondjam, Magyarországon nincs demokrácia.

A demokrácia szerintem nem az, hogy mindenkinek mindent szabad, hanem az, hogy

mindenkinek midnent szabad a jogok és kötelezettségek jól meghatározott koordináta rendszerében.

Miután viszont a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ egy nyilvánvalóan alkotmányellenes törvény alapján büntette meg a Jobbikot, és próbálja ezzel akadályozni a párt indulását a 2018-as választáson,

a törvényesség koordináta rendszere megszűnt.

Ahogyan szintén nem egy demokratikus ország képe rajzolódik ki előttünk, amikor azt látjuk, hogy egy ellenzéki párt plakátjait rendőrök és kormányhivatalnokok közreműködése mellett festik le. Vagy amikor a közpénzből fenntartott köz-nek nevezett média hazudik

Kétharmados parlamenti többségével visszaélve a Fidesz 2010-től kezdve kizárólag azt tartotta szem előtt, hogy nehogy újra megtörténjen, ami 2002-ben megtörtént: elbukják a választást.

Persze, ideig-óráig jól eshet a szemüket legeltetni a közvéleménykutatások eredményein, amelyek szerint soha nem látott csúcson van a támogatottságuk, de közben minden reakciójuk arról tanúskodik, hogy ezt ők sem hiszik el. 

Nem csak a törvényesség, de már a törvényesség látszata sem érdekli őket. Politikájuk végrehajtásának a módja már nem számít, a cél mindent felülír: hatalmon maradni mindenáron, eltörölni, kinyírni, megtörni mindenkit, aki leválthatja őket a hatalomból.

A harmadik Orbán-kormány eljutott oda, hogy céljuk szentesíti az eszközeiket. Ez esetben a diktatórikus lépések egyelőre "csak" az eszközöket jelentik, de minél több ilyen eszközhöz nyúlnak, annál jobban tolódik el a cél, vagyis a hatalom is a diktatúra felé.

Ezt kell megállítani 2018 tavaszán!