Válasz: Kelet-Jeruzsálem lett Palesztina fővárosa

Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosává nyilvánították az iszlám országok vezetői szerdán.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) egy héttel azután tartott rendkívüli tanácskozást a török metropoliszban, hogy Donald Trump amerikai elnök Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

Trump döntése a legtöbb muzulmán országban éles bírálatokat váltott ki, majd Törökország, a szervezet soros elnökeként rendkívüli tanácskozásra hívta össze az OIC-t.

A szervezet szerdai zárónyilatkozatában arra kérte a nemzetközi közösség egészét, hogy "a megszállás alatt álló" Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként és az egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a nap folyamán tartott első felszólalásában kijelentette: Washington elvesztette közvetítő szerepét az izraeli-palesztin békefolyamatban azáltal, hogy Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként.

Az OIC - Abbász szavainak megfelelően - a későbbi közös nyilatkozatban arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy álljon el az izraeli-palesztin békefolyamatban betöltött szerepétől. "Amennyiben Washington nem lép vissza múlt heti döntésétől, minden következményért ő lesz a felelős" - szögezte le a zárónyilatkozat.

Mint fogalmazott: Trump szinte "odaajándékozza" Jeruzsálemet Izraelnek és "úgy viselkedik, mintha a világon egyedül ő döntene" ebben az ügyben. Trump lépése "túlmegy minden határon" - hangoztatta. "Jeruzsálem, ahogy a múltban volt, úgy a jövőben is mindig Palesztina fővárosa lesz" - nyomatékosította Abbász. Majd figyelmeztetett: az amerikai lépés azt a veszélyt hordozza, hogy szélsőséges csoportok a politikai konfliktust vallási alapúvá alakítják át.