Izrael most Szaúd-Arábiával védené meg magát

Izrael kormánya meghívta Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst.

Izraeli vezetők az utóbbi időben gyakran hangoztatták, hogy az iráni térnyerés okozta aggodalom miatt hirtelen közös érdekek mentén kezdtek el gondolkodni a közel-keleti térség egyes országai, köztük Szaúd-Arábia.

Világossá tették azt is, hogy ennek megfelelően átalakulhatnak Izrael diplomáciai kapcsolatai, habár eddig a zsidó államot csak két arab ország, Egyiptom és Jordánia ismerte el. Erről Jiszráel Kac, aki egyben az atomenergiaügyi és közlekedési miniszter is, a szaúdi tulajdonú nagy-britanniai Elaph hírportálnak nyilatkozott - mondta a miniszter szóvivője. A hírt közlő AFP hírügynökség megjegyezte, hogy a meghívásról szóló rész azonban nem található a hírportálon, amire Kac szóvivője sem tudott magyarázatot adni.

A hírszerző szolgálatok minisztere mindazonáltal az izraeli hadsereg rádiójának megerősítette a meghívást tényét, kérdésre válaszolva azt mondta: "igen, abszolúte". Hozzátette: ez mindössze kérés a trónörökös felé, a szaúdiakkal egyelőre nem egyeztettek erről, és nyilvánvaló, hogy a látogatásra nem holnap fog sor kerülni.

Egyúttal felszólította Rijádot, "az arab világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országát", hogy kezdeményezze a palesztinok képviseletét, akik szerinte túlságosan is gyengék és megosztottak saját ügyük képviseletéhez.

Kac szerint az Irán visszaszorítását célzó izraeli-szaúdi együttműködésben nagy lehetőségek rejlenek. Iránt a két ország "fő ellenségének" nevezte.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban - az AFP szerint a Perzsa(Arab)-öböl menti monarchiákra utalva - jelezte kormányának szándékát arról, hogy közeledjenek "a mérsékelt arab országokhoz".

Gadi Eizenkot izraeli vezérkari főnök novemberben jelentette ki, hogy a zsidó állam hajlandó lenne együttműködni Szaúd-Arábiával Iránnal szemben. Kac az Elaph-nak adott interjúban a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetre is kitért.

Leszögezte: ha a Hezbollah rátámad Izraelre,

az, ami a Hezbollah ellen vívott 2006-os háborúban történt, "piknikek" fog tűnni.

Figyelmeztetett: egy újabb háborúban Izrael egész Libanonra ellenségként fog tekinteni.