Minden harmadik magyar súlyos nélkülözésben él

Erős és büszke ország.

A magyarok 32 százaléka élt súlyos nélkülözésben 2016-ban – írja az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján az Index.

Ezzel az unió sereghajtói között vagyunk, csak a románoknál (50 százalék), bolgároknál (48 százalék) és görögöknél (36 százalék) él több szegény.

Az uniós átlag 16 százalék, azaz az EU 75 millió állampolgára tapasztalja meg a súlyos nélkülözést. A legjobban az északi államok teljesítenek, Svédországban a lakosságnak 3, Finnországban 4, Luxemburgban 5, Dániában 6 százaléka él ilyen szegénységben.

Ezek a számok úgy jönnek ki, hogy megkérdezték az országok állampolgárait, hogy  egy listából válasszák ki, hogy mi az amit nem tudnak megengedni maguknak, vagy gondot jelent. Így többek között a váratlan kiadások finanszírozása, évente egy hét nyaralás, minden törlesztőrészlet, lakbér és rezsi befizetése időre, hús, hal, vagy ezekkel azonos tápértékű vegetáriánus étel kétnaponta, az otthona melegen tartása, egy autó, az elhasznált bútorok cseréje, az elhordott ruhák lecserélése újakra, két pár cipő, a saját méretében, hetente egy kevés pénz nem létszükségleti kiadásokra, rendszeres kikapcsolódás, internet.

Aki ebből a listából öt elemet nem engedhet meg magának, az súlyosan nélkülözőnek számít.

A magyar statisztikai hivatal az éves jelentésében többek között azt írta, hogy a magyar lakosság 14,5 százaléka él súlyos nélkülözésben.