Az ENSZ főtitkára egy esetleges koreai háborúra figyelmeztette a világot

"A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy belesodródunk egy háborúba, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek."

Guterres azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tárgyalt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel. 

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az Atlantic Council washingtoni agytrösztben kedden elmondott beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok kész előfeltételek nélküli, közvetlen, előzetes párbeszédet folytatni Észak-Koreával. Igaz, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője utána azt mondta: nem lehet Észak-Koreával addig tárgyalni, amíg "alapvetően nem javít a magatartásán".

A Reuters hírügynökség értékelése szerint említett bejelentésével Tillerson eltávolodni látszott az eddigi amerikai politikától, amely a párbeszéd előfeltételekén megkövetelte, hogy a phenjani rezsim feladja nukleáris és rakétaprogramját. Azóta sem világos, hogy Tillerson, akinek befolyása számos jel szerint megrendült az amerikai kormányzatban, rendelkezik-e Donald Trump elnök támogatásával egy ilyen jellegű diplomáciai kezdeményezéshez. Kína és Oroszország mindenesetre üdvözölte Tillerson bejelentését.

Guterres hozzátette Tokióban, hogy az észak-koreai válság diplomáciai megoldása érdekében nagyon fontos a BT egysége.

"A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy belesodródunk egy háborúba, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek."

Japán szerint most még nincs itt az ideje annak, hogy elkezdjenek Phenjannal tárgyalni. A japán kormányfő Guterressel folytatott tárgyalása után azt mondta: fenn kell tartani a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, és akkor érdemes elkezdeni a tárgyalásokat, ha van esély az előrelépésre.

"Azzal teljesen egyetértünk, hogy a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele elengedhetetlen a béke és a stabilitás érdekében"

- mondta.

A múlt héten Észak-Koreában tárgyalt Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese. Kedden a BT zárt ülésén számolt be útjáról. Azt mondta: magas rangú észak-koreai tisztségviselők nem kötelezték el magukat a feszültségek enyhítését szolgáló tárgyalások mellett.

"Idő kell nekik, hogy megfontolják, milyen választ adjanak üzenetünkre"

- mondta.