2017. 12. 14. 19:00
MTI

Szentpétervári robbantás: öt év munkatáborra ítélték az Iszlám Állam toborzóját

Ötévi, javító munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy szentpétervári bíróság csütörtökön Obid Abdiraimovot a város metrójában április 3-án elkövetett öngyilkos merénylet ügyében. Az elítélt elismerte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet toborzója volt.

Az orosz NTV televízió szerint ez volt a merénylet ügyében meghozott első ítélet. A szentpétervári áprilisi pokolgépes merényletnek 16 halálos áldozata volt, és a támadásban további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok tizenegy közép-ázsiai származású embert vettek őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy mint több feltételezett társa.

Abdiraimov, akinek állampolgárságáról nem tettek említést a sajtójelentések, a bíróságon elismerte bűnösségét, ezért ügyét gyorsított eljárásában tárgyalták.

Az orosz parlament alsóháza csütörtökön harmadik, végleges olvasatban megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a terrorszervezetek számára folytatott toborzó tevékenységért az eddigi legfeljebb 10 év helyett akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.