A zsidó szervezeteknek nem tetszik, hogy az utolsó olasz király szülőföldjén nyugodhat

Noemi Di Segni az olaszországi zsidó közösségek uniója (Ucei) elnöke szerint III. Viktor Emánuel hazaszállítása mély aggodalmat kelt. Di Segni emlékeztetett, hogy Olaszországban a volt király uralkodása alatt vezették be a faji törvényeket, "III. Viktor Emánuel cinkosa volt a fasizmusnak, amelynek erőszakos hatalomtörésével (az akkori király) soha nem szegült nyíltan szembe". Az Ucei elnöke hangsúlyozta, hogy III. Viktor Emánuel súlyos bűneit Olaszországnak nem szabad elfelejtenie, és semmilyen állami megtiszteltetés nem érheti. 

A zsidó szerevezetek azt azonban nem említik, hogy Olaszország 1943 júliusában az uralkodó vezetésével fordult szembe a náci Németországgal, és az ő utasítására tartóztatták le Mussolinit (akit később aztán a németek kiszabadítottak). 

III. Viktor Emánuel 1900 és 1946 között volt Itália uralkodója. A Szavoja-ház királya 1946 májusában mondott le fia II. Umberto javára kevéssel azelőtt, hogy az olaszok népszavazással a köztársaságot választották a monarchia helyett. 

Az olasz királyi család tagjai száműzetésbe vonultak. III. Viktor Emánuel 1947-ben az egyiptomi Alexandriában hunyt el. Maradványait vasárnap olasz katonai repülő szállította vissza Olaszországba: az egykori olasz uralkodót a Piemonte tartománybeli Mondovi mellett, a Szavoják családi kriptájában helyezték el. III. Viktor Emánuel feleségét Elenát - aki 1952-ben Montpellierben halt meg - december közepén helyezték el ugyanebben a sírhelyben. 

A volt király maradványainak hazaszállítását nem jelentették be előre, de nem maradt titokban. Monarchiasták csoportjai várták III. Viktor Emánuel koporsójának megérkezését Olaszországba. 

Az egykori olasz király leszármazottjai 2002-ben léphettek ismét olasz földre. Emanuele Filiberto, III. Viktor Emánuel dédunokája úgy nyilatkozott, családjában nem mindenki elégszik meg a volt király maradványainak hazatérésével, mivel III. Viktor Emánuelnek a korábbi olasz királyok nemzeti sírhelyén, vagyis a római Pantheonban van a helye.